© Christie Goodwin

Auteur Joris Luyendijk over brexit: "Britten moeten dringend tot besef komen dat ze iets heel doms deden"

De Nederlandse journalist en auteur Joris Luyendijk ziet geen uitweg voor Theresa May bij de brexit. "Wat ze nu voorstelt had twee weken na het referendum op tafel moeten liggen", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "May kan geen keuzes maken, want van zodra ze dat wel doet, spat haar kabinet uiteen."

Luyendijk heeft zelf verschillende jaren in Londen gewoond en gewerkt. Voor een blog voor de krant The Guardian sprak hij er met mensen die in de financiële sector van de Londense City werkten, wat resulteerde in het boek "Dit kan niet waar zijn: onder bankiers".  Het doet Luyendijk pijn om te zien hoe Groot-Brittannië worstelt met de brexit. "Het land heeft de wereld zoveel te bieden, maar is nu in handen van een paar idioten die het via miljardairskranten kapot maken", zegt hij scherp. "Op dit moment ziet het er erg beroerd uit."

Wat nu op tafel ligt, had eigenlijk al twee weken na het referendum moeten klaar zijn

May probeert een ontwerpakkoord met de Europese Unie door het parlement te krijgen, maar voor Luyendijk is dat eigenlijk too little, too late. "Wat nu op tafel ligt had eigenlijk al twee weken na het referendum moeten klaar zijn en dan had je nog twee jaar kunnen onderhandelen over de inhoud. In plaats daarvan heeft May niet kunnen kiezen, want anders spat haar kabinet uit elkaar."

Lees verder onder de foto van Theresa May

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De Britse premier May kan hier volgens hem niet uitkomen. "Je kunt niet alle privileges van de club behouden, maar stoppen met je contributies te betalen en je niet meer aan de regels willen houden", zegt hij. "De Britten hebben bij het referendum gekozen voor een optie die niet op het menu staat. Dat moet je maar eens proberen in een restaurant. Wat de Britten twee jaar lang hebben gedaan, is de kok uitschelden. Ze eisen iets wat er niet is."

De Britten hebben voor een optie gekozen die niet op het menu staat en schelden nu al twee jaar de kok uit

De gewezen Midden-Oostencorrespondent haalt bij wijze van voorbeeld de Noord-Ierse kwestie aan. "Ze willen uit de EU stappen om de grenzen dicht te doen, zodat er geen migranten meer binnenkomen", vertelt hij. "Dus dan moet er een grens komen tussen Ierland, de EU, en Noord-Ierland, wat deel is van Groot-Brittannië. Die grens is echter de basis van het vredesakkoord dat een einde heeft gemaakt aan de burgeroorlog daar."

Lees verder onder de foto van de burgeroorlog in Noord-Ierland

2011 AP

Luyendijk vindt het stuitend dat daar op voorhand niet over nagedacht is. "Het geeft aan met wat voor amateurisme de brexiteers tewerk zijn gegaan", zegt hij terwijl hij het vergelijkt met de Anglo-Amerikaanse inval in Irak in 2003 op basis van leugens over massavernietigingswapens. "Toen was er ook geen plan voor de bezetting en die puinhoop heeft uiteindelijk IS voortgebracht. Diezelfde manier van wensdenken, blindheid en ideologisch fanatisme zien we nu bij de brexiteers."

De EU en Groot-Brittannië zijn geen twee gelijke partners. Het is alsof België tegenover Duitsland zou staan. Wel de Britten zijn in die vergelijking de Belgen

Bovendien verwijt Luyendijk de Britten dat ze nog steeds denken dat ze een groot wereldrijk zijn. "Ze hebben zo’n groot idee van zichzelf", zegt hij. "De EU en Groot-Brittannië zijn geen twee gelijke partners. De EU heeft een veel grotere bevolking en economie dan de Britten. Het is alsof België tegenover Duitsland zou staan. Wel de Britten zijn in die vergelijking de Belgen."

Lees verder onder de foto

AFP or licensors

De Britten moeten kiezen tussen de democratie en de economie

Uitstel om tot een beter akkoord te komen, lijkt Luyendijk geen goed plan. "Het is alleen een goed idee als er een nieuw referendum of nieuwe verkiezingen zouden komen", zegt hij resoluut. "De Britten moeten dringend tot het besef komen dat ze iets heel doms hebben gedaan. Ze moeten kiezen tussen de democratie en de economie. Ofwel het resultaat van het referendum terugdraaien, ofwel de economie zwaar schaden."

Herbeluister het volledige gesprek uit "De wereld vandaag":

Meest gelezen