Videospeler inladen...

Mickey Mouse wordt 90: de 9 mijlpalen uit zijn carrière

Vandaag is het precies 90 jaar geleden dat Mickey Mouse zijn bioscoopdebuut maakte, in de zwart/wit-cartoon “Steamboat Willie”. Daarom wordt dit weekend wereldwijd zijn verjaardag gevierd. De populairste creatie van Walt Disney heeft er een rijk gevulde carrière opzitten. 9 decennia Mickey Mouse, in kaart gebracht met zijn 9 mijlpalen. 

1. Mislukte filmstart

Walt Disney zat midden jaren twintig in slechte papieren, na een breuk met zijn eerste zakenpartner. Tijdens een treinrit van New York naar Hollywood bedacht hij het figuurtje van een schalkse muis. Oorspronkelijk zou de muis Mortimer heten, maar dat vond Walts echtgenote Lilian naar verluidt maar niets. Zo werd het Mickey Mouse.

De eerste Mickey Mouse-cartoon die Walt Disney voltooide, was “Plane crazy” in 1928. Maar nadat een testpubliek weinig enthousiast reageerde op de 6 minuten durende film, vond “Plane crazy” geen bioscoopverdeler. De tweede Mickey Mouse-cartoon “The gallopin’ Gaucho” was hetzelfde lot beschoren.

(lees verder onder het filmpje van "Plane crazy")

2. Officiële geboorte van een icoon

Op 18 november 1928 kwam het nu legendarische “Steamboat Willie” wél uit in de zalen, als voorfilmpje voor de hoofdfilm. Die dag geldt daarom als de officiële “geboortedatum” van Mickey Mouse. “Steamboat Willie” was de eerste Mickey Mouse-cartoon met synchroon geluid en was onmiddellijk een succes bij de bioscoopbezoekers. Disney besefte snel dat hij, na die valse start, dan toch een goudmijn had aangeboord.

(lees verder onder het filmpje van "Steamboat Willie")

3. Mickey krijgt de stem van "papa" Disney

Eind jaren twintig wordt in Hollywood de geluidsfilm geïntroduceerd, het tijdperk van de stomme film komt ten einde. In 1929 kreeg ook Mickey Mouse een stem, een opmerkelijk hoge, die Walt Disney zelf insprak. Hij zou dat blijven doen tot 1946. In die periode zou Disney ook het brutale karakter van Mickey afvlakken. Aanvankelijk deed die enthousiast mee aan vechtpartijen en verminkingen, zoals de meeste tekenfilmfiguurtjes uit die tijd. Maar omdat zoveel kinderen naar hem opkeken, waren die stoute eigenschappen niet meer gepast, redeneerde Disney.

(lees verder onder het filmpje)

4. Ere-Oscar voor superster Mickey

Omdat Mickey op korte tijd uitgroeide tot een volwaardige filmster, kreeg Walt Disney in 1932 een ere-Oscar voor de creatie van zijn grootste “moneymaker”. Het is één van de in totaal 26 Oscars die Disney tijdens zijn illustere carrière zou krijgen, een absoluut record.

(lees verder onder de foto)

5. Langspeelfilmdebuut in “Fantasia”

Tegen eind jaren dertig had Mickey al in meer dan 100 tekenfilms de hoofdrol gespeeld. In 1940 bouwde Disney een heuse langspeelfilm op rond het personage: “Fantasia”, waarin Mickey te zien is als een leerling-tovenaar.

Het was een behoorlijk prestigieuze en dure productie, met acht sequenties gemonteerd op klassieke muziek, gedirigeerd door Leopold Stokowski. “Fantasia” geldt nu als een mijlpaal in de animatiegeschiedenis, maar bij de release in 1940 moest het Amerikaanse publiek er weinig van weten, en door het uitbreken van WOII kon de film aanvankelijk niet in Europa uitkomen. “Fantasia” flopte en zorgde, tijdelijk, voor financiële problemen voor Disney.

(lees verder onder de trailer van "Fantasia")

6. Mickey is eregast op opening Disneyland

In juli 1955 werd in Anaheim, in Californië, Disneyland geopend. Mickey Mouse werd, uiteraard, het uithangbord van wat Walt Disney “the happiest place on earth” noemde. Op de archiefbeelden van de openingsdag huppelen acteurs in een (naar onze maatstaven: heel archaïsch) Mickey- en Minnie-pak door het park, bejubeld door honderden fans. 

(lees verder onder het filmpje)

7. Ster op de Walk of Fame

Ter ere van zijn vijftigste verjaardag krijgt Mickey in 1978 zijn eigen ster op de Hollywood Walk of Fame. Hij is het eerste fictieve personage dat die eer te beurt valt. Mickeys levenspartner Minnie Mouse moest wachten op haar eigen ster tot januari van dit jaar.

(lees verder onder de foto)

8. Beroemde leden van de Mickey Mouse Club

Wanneer Mickey in de jaren vijftig aan populariteit verliest, creëert Walt Disney een televisieprogramma: The Mickey Mouse Club, een talentenshow voor kinderen avant-la-lettre. Oorspronkelijk loopt het programma van 1955 tot 1959, eind jaren zeventig ziet een nieuwe versie het levenslicht, en vanaf 1989 krijgt het programma een moderne make-over. In het seizoen 1993-1994 worden enkele jonge Mickey-fans ontdekt die later illustere showbizz-carrières uitbouwen: toen stonden Britney Spears, Christina Aguilera, Justin Timberlake én Ryan Gosling liedjes te zingen met Mickey.

(lees verder onder het filmpje)

9. Mickey in Brussel

Deze herfst wordt wereldwijd de 90ste verjaardag van Mickey Mouse gevierd. Meest indrukwekkend is de pop-art-tentoonstelling die begin deze maand opende in New York. Maar ook hier in Brussel kunnen Mickey-fans hun hart ophalen.

Disney organiseert samen met de Brusselse vervoersorganisatie MIVB een street art parcours in enkele metrostations en in de Dansaertwijk. Daar zijn gebouwen “gemickeyficeerd” door bekende straatkunstenaars als OakOak, Joachim, Oli-B, IDEM, David Martin, Les Louves en animatiekunstenaar Jean Forest.

Alle info op www.mickey90.mivb.be

Videospeler inladen...

Meest gelezen