Milo Rau mag Rusland niet binnen om prijs af te halen

Normaal gezien zou regisseur Milo Rau, artistiek leider van NTGent, morgen in Sint-Peterburg de Europese Thaterprijs ontvangen. De Europese Commissie wil hem daar onderscheiden met de "15e Europaprijs Theatrale Werkelijkheid". Maar het feestje gaat niet door. Rusland lust Milo Rau rauw.   

Vijf jaar geleden begon Milo Rau, toen nog niet bij NTGent, aan het project "The Moscow Trials". Daarin nam hij de artistieke onvrijheid in het land van president Poetin erg kritisch op de korrel. Gevolg: Rau kreeg geen visum meer en moest al een paar bezoeken aan Rusland voorbij laten gaan. 

Vorig jaar gebeurde ongeveer hetzelfde met Kirill Serebrennikov. Die kon zijn prijs niet halen omdat hij huisarrest had in Moskou. Milo Rau riep de theaterwereld op om solidariteit te betuigen met Serebrennikov, die het slachtoffer is van een "showproces".   

Milo Rau (1977) is een internationaal gerennomeerd en controversieel Zwitsers theatermaker. Sinds vorig jaar leidt hij NTGent. Dit jaar was er om velerlei redenen heel wat heisa over zijn productie "Lam Gods".  

Meest gelezen