Videospeler inladen...

Brexiteer Michael Gove blijft in May's kabinet, houdt May dan toch stand?  

Minister van Milieu Michael Gove bevestigt dat hij zijn premier en partijleider Theresa May blijft steunen. Gisteren werd duidelijk dat May's brexit-deal veel tegenwind kreeg. In totaal namen 2 ministers, 2 staatssecretarissen en 2 kabinetsleden ontslag. Dat Gove blijft, is een nodige opsteker voor May. Houdt ze stand, of komt er alsnog een motie van wantrouwen? 

Minister van Milieu Michael Gove geeft zijn vertrouwen in Theresa May niet op. Dat heeft hij vanmorgen bekendgemaakt. Dat een partijlid en harde brexiteer als Gove geen ontslag neemt uit de regering, is goed nieuws voor May, die de laatste dagen onder vuur kwam door haar brexitontwerp. 

Ivan Ollevier, onze correspondent in Londen, legt uit wat Gove's argument is om te blijven. "Hij hoopt May nog voldoende onder druk te kunnen zetten om haar brexitkoers bij te sturen", zegt Ollevier, "een voorlopige opsteker".

Houdt May stand?

Het brexitontwerp krijgt veel tegenstand in May's regering. Vooral leden van haar Conservatieve Partij zelf, zijn erg kritisch voor de premier. De voorbije dagen namen al 6 regeringsleden ontslag en gisteren dreigde het Britse parlementslid Jacob Rees-Mogg met een vertrouwensstemming binnen de Conservatieve Partij en diende zelf een 'letter of no confidence' in.

Om tot een echte stemming te komen, moeten er 48 van dergelijke brieven worden ingediend door parlementsleden van May's eigen partij. "Er zijn geruchten dat de 48 brieven van wantrouwen zijn verzameld", aldus Ollevier, "maar ik benadruk, dit zijn geruchten". 

Een bevestiging dat de 48 brieven er zijn, is de terugkeer van de 'regeringswhips' naar London. "Whips zijn parlementsleden, die werken voor de partijleider. Het is hun taak om de partijtucht te handhaven en collega’s in het gareel te laten lopen", legt Ollevier uit. Dit doen ze met politieke, maar ook persoonlijke middelen. "Als zo'n Whip weet heeft van een scheve schaats die een parlementslid heeft gereden, bijvoorbeeld, dan zal hij misbruik maken van die wetenschap om dat parlementslid onder druk te zetten", verduidelijkt Ollevier. 

Als er effectief 48 brieven zijn ingediend, wordt er gestemd over May als partij- en regeringsleider. "Deze stemming zal waarschijnlijk dinsdag plaatsvinden", zegt Ollevier. 

VIDEO: bekijk hieronder het fragment van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen