Videospeler inladen...

Betalen met de smartphone zit in de lift 

Bancontact/Payconiq registreert maandelijks zo'n 3 miljoen mobiele betalingen. Het aantal stijgt fors, maar het aandeel mobiele betalingen tegenover alle Bancontact-betalingen blijft heel beperkt.

Er zijn alsmaar meer manieren om te betalen met de smartphone. Dat kan op twee manieren. Ofwel via een QR-code. Kleinere handelaars zoals bakkers en cafés hebben naast hun kassa vaak zo'n QR-code hangen, bijvoorbeeld van Payconiq. En die code moet u dan scannen om te betalen.

Een andere methode is de NFC of Near Field Communication-technologie. Daarbij volstaat het om het scherm van uw smartphone te activeren en die langs een betaalterminal te houden. Voor kleine bedragen is een pincode niet meer nodig.

Maandelijks gebeuren er via Bancontact en Payconiq zo'n 3 miljoen betalingen. Het aantal ligt ruim 30 procent hoger dan begin dit jaar.

Amper 3 procent mobiel

Maar het aandeel mobiele betalingen ten opzichte van alle Bancontact-betalingen blijft nog altijd heel bescheiden. Amper 3 procent van alle Bancontact-betalingen verloopt mobiel. De rest met de kaart. Bij online aankopen ligt het aandeel wel fors hoger: 38 procent van de online aankopen verloopt nu via de app.

Bij fysieke winkels is dus nog veel vooruitgang mogelijk. Nochtans kan ruim 90 procent van de betaalterminals van Bancontact contactloze betalingen aan, dus via de kaart of mobiel. En bij ruim 50.000 handelaars kunt u mobiel betalen met de Payconiq-app.

Meest gelezen