Rutten (Open VLD) stelt nieuw bestuur in Aarschot voor: "Aarschot wordt publiek bedrijf"

In Aarschot kondigt Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten een nieuwe stadscoalitie aan, met zichzelf als burgemeester. Geen gemakkelijke zaak, want coalitiepartner SP.A had eerder getekend voor een bestuur met de vorige burgemeester, André Peeters (CD&V). In het nieuwe bestuur krijgt Open VLD naast de burgemeester nog drie schepenen, SP.A twee en N-VA eentje. Na drie jaar krijgt N-VA nog een schepen bij van Open VLD.

Na enkele weken overleg stelden de drie partijen Open VLD, SP.A en N-VA vrijdagmiddag in het Capucienenklooster in Aarschot samen een visietekst voor: het Plan Nieuw Aarschot 2019-2024. Het was geen gemakkelijke weg naar het nieuwe bestuur, want SP.A had al eerder een voordrachtsakte van huidig burgemeester André Peeters (CD&V) getekend.

Welke rol ik bij na verkiezingen in mei zal spelen, weet ik nog niet. Maar ik ben zeker dat ik geen ministerpost zal opnemen.

Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD

Omdat het niet toegestaan is om meer dan één voordrachtsakte te tekenen, moet Gwendolyn Rutten om procedurele regels iets langer wachten op de sjerp. "Ik heb geduld. Dit is een droom die in vervulling gaat", zegt Rutten aan Radio 2. "We zien dan wel wanneer ik die eed als burgemeester kan afleggen." Rutten belooft dat ze zes jaar als burgemeester zal aanblijven in Aarschot en dan ook geen ministerpost opneemt na de verkiezingen in mei. "Ik zal wel in mijn hoedanigheid als partijvoorzitter de verkiezingen voorbereiden", zegt Rutten. 

"Aarschot wordt een publiek bedrijf"

Concreet worden in de visietekst al wat knopen doorgehakt op vlak van mobiliteit. De rijrichting in de Martelarenstraat wordt omgekeerd, zodat opnieuw verkeer mogelijk wordt van de Bonewijk naar de Grote Markt. Tegelijk wordt de Martelarenstraat een fietsstraat. Het station wordt uitgebouwd als "mobiliteitsknooppunt". Mensen moeten er makkelijker geraken met verschillende vervoersmiddelen. En op vlak van fietspaden wil het nieuwe bestuur een inhaalbeweging maken. Ook het "Huis van het Kind", één plek waar gezinnen met kinderen voor alle dienstverlening terechtkunnen, wordt na lang onderhandelen een feit. 

Opvallend is hoe liberaal de toon is van de visietekst. Aarschot wordt in het het Plan Nieuw Aarschot beschouwd als een "publiek bedrijf", staat in een persbericht, waarvan "elke inwoner aandeelhouder is". Open VLD steeg bij de afgelopen verkiezingen dan ook met 15 procent in Aarschot. "Als burgemeester wordt het mijn rol om er als coach voor te zorgen dat deze dynamische ploeg de hoge ambities waarmaakt en op een positieve manier werkt en samenwerkt", zegt aantredend burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD). 

Schepen voor de Demer

Ook in de verdeling van de schepenen weegt Open VLD sterk door. Naast de burgemeester start Open VLD met nog drie schepenen. SP.A krijgt er twee, en N-VA begint met eentje. Rutten zal daarbij ook bevoegd zijn voor Financiën, Begroting en Cultuur en wordt voorzitster van de gemeenteraad. Na drie jaar verschuift nog een schepen van Open VLD naar N-VA.

In de bevoegdheden wordt wat geschoven zodat de schepen van Economie ook bevoegd is voor Energie en Omgeving. De schepen van Onderwijs zal vanaf nu ook verantwoordelijk worden voor Jeugd, Sport en Ontspanning. De Demergemeente krijgt ook een schepen voor Waterbeheersing (Gerry Vranken van Open VLD) en van Dierenwelzijn (Isabelle Dehond, ook van Open VLD).  

Bekijk hieronder nog eens de uitslagen van de verkiezingen in Aarschot: 

Meest gelezen