"Oswald the Lucky Rabbit" in "Sleigh Bells", teruggevonden in 2015
BFI/Walt Disney Animation Studio

"Oswald the Lucky Rabbit": verloren gewaande Walt Disney-cartoon teruggevonden in Japan

Kent u "Oswald the Lucky Rabbit"? Een van de eerste animatiefiguurtjes ontsproten aan het creatieve brein van Walt Disney en "voorvader" van Mickey Mouse. Walt Disney maakte een 27-tal cartoons met Oswald in de hoofdrol. Een verloren gewaand filmpje is nu teruggevonden in Japan, bij een verzamelaar die het al 70 jaar onwetend in zijn bezit had.

Oswald was het eerste figuurtje van Walt Disney dat zijn eigen animatieserie had, in totaal zijn er 27 afleveringen van gemaakt. Een van die originele filmpjes is nu ontdekt in Japan. Het bleek al decennialang onwetend in het bezit te zijn van Yasushi Watanabe, een 84-jarige historicus en liefhebber van animatie- en tekenfilms. Hij kocht het als tiener in een groothandel voor speelgoed in Osaka voor 500 yen. Omgerekend naar huidige maatstaven is dat net geen 4 euro.

Watanabe bewaarde het filmpje 70 jaar lang in zijn persoonlijke archief. Het ging om een 16mm-cartoon met als titel "Neck & Neck", gelabeld als "Mickey Manga Spide" ("Mickey Cartoon Speedy"). Zelf legde hij niet de link met Oswald. De relevantie werd hem pas duidelijk toen hij een boek las dat vorig jaar verschenen is, "Oswald the Lucky Rabbit, the Search for the Lost Disney Cartoons", geschreven door Disney-animator David Bossert. Dat vertelt over de zoektocht naar zeven verloren gewaande animatiefilmpjes met Oswald in de hoofdrol.

De originele "Neck 'n' Neck"-cartoon duurde 5 minuten, maar werd voor de 16mm-versie naar 2 minuten geknipt, om thuis te kunnen afspelen. Het exemplaar van Watanabe wordt momenteel bewaard in de Kobe Planet Film Archive. Disney heeft intussen bevestigd dat het om een origineel exemplaar gaat.

BFI/Walt Disney Animation Studio

Van Oswald naar Mickey

Walt Disney en Ub Iwerks creëerden Oswald in 1927. Disney Studios maakte in dat jaar en het daarop volgende jaar in totaal 27 filmpjes met Oswald in de hoofdrol. In 1928 werd het figuurtje echter de inzet van een juridische strijd, waarbij Universal Studios de intellectuele rechten over Oswald wist te verwerven.

Als tegenreactie begon Walt Disney te werken aan een nieuw figuurtje, eentje dat opvallende gelijkenissen vertoont met Oswald en uiteindelijk wereldberoemd zou worden als Mickey Mouse. Oswald zelf bleef verdoken in het animatievagevuur tot 2006, toen Disney de rechten weer overkocht.

Het is niet het eerste verloren gewaande filmpje over Oswald dat weer boven water komt. In 2015 ontdekte het British Film Institute (BFI) in zijn archieven "Sleigh Bells". "Wat zo speciaal is aan dit verhaal, is dat het aantoont dat die filmpjes over de hele wereld verspreid geraakt zijn", zegt Jez Stewart, curator animatie bij het BFI, aan de Britse omroep BBC. "Hoe de filmpjes daar beland zijn, en waar ze beland zijn, dat is bijna zo interessant als de filmpjes zelf."

Een fragment uit "Sleigh bells"

Meest gelezen