Pas ontdekte Mondriaan te koop in Amsterdam

Op de 32e editie van de kunstbeurs PAN in Amsterdam, van 17 tot 25 november, is een onlangs ontdekt werk van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan (1872-1944) te koop. Kunsthandelaar Willem de Winter ontdekte het werk uit 1901. Het hoort tot de vroege realistisch-impressionistische periode van Mondriaan, die later de vaandeldrager werd van de geometrische zuivere abstractie. Het olieverfschilderij is een portret van Elisabeth "Betsy" Sophia Maria Bergman-Cavelini (1873-1933), de vrouw van een vriend van de toen 29-jarige Mondriaan.

Het werk bevond zich al die tijd in het huis van de familie Cavelini in Zandvoort, nu bewoond door een kleindochter van "Betsy". Het doek staat in geen enkele Mondriaan-catalogus. Willem de Winter liet het portret restaureren zodat het opnieuw de vroegere luister bezit.  

Op dit ogenblik heeft nog geen enkele kandidaat-koper zich gemeld. Willem de Winter hoopt in elk geval dat het werk in Nederland blijft. De kunstbeurs PAN loopt in de RAI tot 25 november. 110 kunst- en antiekhandelaars en galerijen nemen eraan deel.  

Mondriaan, copyright Gemeentemuseum Den Haag

Meest gelezen