Videospeler inladen...

Peeters en De Block: "Dit is alarmerend. Label voor rundvlees moet onderzocht worden"

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) gaat onderzoeken wat er mogelijk verkeerd loopt met het Belgische kwaliteitslabel voor rundvlees. Uit een onderzoek blijkt dat de herkomst van een derde van het rundvlees in onze supermarkten met zo'n label niet te traceren is. "Een zeer alarmerend bericht", reageert Peeters. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaat dit "om meer dan nonchalance".

Als we in de supermarkt rundvlees met een Belgisch kwaliteitslabel kopen, is in een derde van de gevallen niet te achterhalen waar het vlees echt vandaan komt. Het label Belbeef, een kwaliteitslabel van de Federatie van Belgisch Vlees,  garandeert de consument nochtans dat hij een stuk vlees eet van een Belgisch rund.  Dat betekent nog niet dat het vlees slecht of ongezond zou zijn, maar "mogelijk is het vlees wel van mindere kwaliteit dan het Belgische rundvlees", zegt VRT-journalist Stijn De Groote.

De Federatie stelde zelf vast dat haar eigen kwaliteitslabel in bepaalde gevallen ten onrechte op de verpakking staat. "Als minister bevoegd voor Consumentenzaken is dat een zeer alarmerend bericht", zegt vicepremier Kris Peeters. "In de loop van de dag zal ik dat met de collega's en bevoegde instanties uitzoeken en kijken wat er mogelijk verkeerd is gelopen."

"Het kan niet zijn dat de consumenten vertrouwen heeft in een bepaald label en dat dat niet klopt", zegt Peeters. "Dat moet zo snel als mogelijk uitgeklaard worden. Als het nodig zou zijn, zullen we daar de nodige stappen zetten."

"Menselijke fout"

De woordvoerder van Delhaize Roel Dekelver nuanceert het probleem. "Dit gaat om een puur menselijke fout", zegt Dekelver. "Stel je voor dat drie of zes runderen op hetzelfde moment worden geslacht of versneden, dan is het mogelijk dat delen van rund twee worden vermengd met delen van rund drie. Op die manier wordt de traceerbaarheid doorknipt", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "In de keten zit dus een bepaalde nonchalance waarbij bepaalde dieren of delen van dieren met elkaar zijn vermengd."

Dit gaat om meer dan nonchalance.

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid (Open VLD)

Met die uitleg neemt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) geen genoegen. "Dit gaat om meer dan nonchalance," zegt ze voor aanvang van de ministerraad. "Het FAVV (het Federaal Voedselagentschap, red.) is bezig met een onderzoek en zal de controles verscherpen", garandeert ze.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Groen: "Waar blijft audit FAVV?"

Oppositiepartij Groen wijst er dan weer op dat de bevoegde minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) nog steeds geen details heeft gegeven over een doorlichting van het Federaal Voedselagentschap FAVV. Die audit zou Ducarme laten maken naar aanleiding van het schandaal met vleesbedrijf VEVIBA, dat vervallen vlees had geëxporteerd naar Kosovo. 

"De audit die bevoegd minister Ducarme (MR) liet maken naar aanleiding van het VEVIBA-schandaal zijn nog steeds aan het parlement overgedragen. Wij dringen daar nog maar eens op aan”, zegt Anne Dedry, federaal parlementslid en voorzitter van de commissie volksgezondheid voor Groen. Dedry zal extra zittingen inplannen van de commissie volksgezondheid om de audit grondig te bespreken.

Meest gelezen