Videospeler inladen...

Peeters over VN-pact Marrakesh: "Er is veel fake news", De Croo: "N-VA heeft vaak niet correcte lezing"

Zal ons land het VN-migratiepact van Marrakesh onderschrijven of niet? Over die kwestie wordt binnen de regering nog steeds gebakkeleid, waarbij N-VA op de rem staat. Volgens vicepremier Kris Peeters (CD&V) is er echter "heel wat fake news" verspreid over bepaalde passages van het pact. "Ik ben ervan overtuigd dat er niets aan de Belgische wetgeving moet gewijzigd worden als we dit goedkeuren", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

De onderschrijving van het VN-pact over migratie staat volgende maand op de agenda in de Marokkaanse stad Marrakesh na 2 jaar onderhandelen, maar het is nog niet duidelijk of ons land effectief het pact finaal gaat onderschrijven. Vorige weet liet premier Charles Michel (MR) verstaan dat er eerst nog moet overlegd worden met de Europese partners over de interpretatie van het pact.

Binnen de regering is de N-VA namelijk de voorbije weken op de rem gaan staan, zeker na de terugtrekking van Oostenrijk uit het pact. Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter riep de N-VA vorige week ook op "om zich niet te laten knechten door internationale akkoorden".

In de kern van de federale regering is de kwestie gisteren opnieuw besproken. "En er zijn nog een aantal vragen die beantwoord moeten worden", stelt minister Kris Peeters. "Enerzijds is er discussie over bepaalde passages, anderzijds is er op Europees niveau de vraag welke landen het pact al dan niet gaan goedkeuren. Wij zullen daar de volgende dagen verder over spreken en een duidelijke standpunt innemen."

Er zal niets aan de Belgische wetgeving moeten gewijzigd worden

Maar voor Peeters is het duidelijk en is er geen probleem: "Ik ben ervan overtuigd dat als we dit goedkeuren er niets aan de Belgische wetgeving moet gewijzigd worden, omdat de Belgische wetgeving volledig conform is aan wat daar is afgesproken".  Volgens vicepremier Peeter is er over bepaalde passages "heel wat fake news de wereld in gestuurd". "Ik hoop dat we binnen en buiten de regering heel duidelijk kunnen maken wat er in het akkoord zit en wat niet."

Liberaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) stelt dan weer dat de N-VA "vaak een lezing van de tekst heeft die absoluut niet een correcte lezing is".

Videospeler inladen...

Meest gelezen