Videospeler inladen...

Rechter geeft CNN-journalist (tijdelijk) opnieuw toegang tot Witte Huis

Witte Huis-hoofdcorrespondent voor CNN Jim Acosta krijgt voorlopig opnieuw toegang tot het Witte Huis. Dat heeft een rechter beslist. Amerikaans president Donald Trump had de persaccreditatie van Acosta eerder nog laten intrekken na een incident tijdens een persconferentie vorige week. Trump noemde Acosta toen een "grof en vreselijk persoon".

Rechter Timothy Kelly, die door Trump werd benoemd, sprak zich wel nog niet ten gronde uit over de zaak. Hij stelde enkel dat het proces om een journalist de toegang tot het Witte Huis te ontzeggen nog te onduidelijk is. Er is volgens de rechter eerst een eerlijk procédé nodig. In afwachting van zo'n transparante regelgeving mag Acosta het Witte Huis dus opnieuw binnen.

Het Witte Huis liet bij monde van woordvoerder Sarah Huckabee Sanders al weten dat Acosta tijdelijk opnieuw zal worden toegelaten. "We zullen ook regels en processen implementeren die eerlijke en orderlijke persconferenties moeten verzekeren", stelde Sanders nog.

CNN startte naar aanleiding van het incident vorige week een rechtszaak tegen de president en enkele van zijn dichte medewerkers, om de intrekking van de accreditatie terug te draaien. Andere media, waaronder de conservatieve zender Fox News, sloten zich later aan bij die juridische procedure.

In een reactie zegt Trump dat hij van journalisten verwacht dat ze de regels van het Witte Huis naleven. "Mensen moeten zich gewoon gedragen", zegt hij. "Wij zijn daarover regels aan het maken."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Vrijheid van meningsuiting

De voorlopig herworven toegang is een eerste overwinning voor CNN. De rechter deed wel nog geen uitspraak over een eventuele inbreuk op de vrijheid van meningsuiting van de journalist. Voor CNN is dat wel één van de belangrijkste argumenten.

Acosta werd vorige week de toegang tot het Witte Huis ontzegd, nadat hij tijdens een persconferentie geweigerd had om de microfoon af te geven op vraag van president Trump. 

Meest gelezen