Royals op zondag: Google Street View bij prins Charles thuis en het kinderlijke enthousiasme van Fergie

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Ook koningen en koninginnen ontsnappen niet aan ouderdomskwaaltjes: de Deense Margrethe werd de afgelopen weken behandeld voor cataract. Prins Charles liet dan weer binnenkijken in zijn woonst, terwijl Brigitte Macron de tweeling Jacques en Gabriella een rondleiding gaf in het Elysée. Voorts klapte de kapper van koningin Mathilde uit de biecht, net als Sarah "Fergie" Ferguson die niét opnieuw zal trouwen met prins Andrew.

Koningin Margrethe geopereerd aan staar

Koningin Margrethe (78) is de voorbije weken geopereerd aan de beide ogen voor staar of cataract. Dat heeft het Deense hof bekendgemaakt. De behandeling met een laser is naar wens verlopen. Staar is een vertroebeling van de ooglens. Daardoor valt er minder licht door de lens heen en wordt de focus onscherp (alsof je door mat glas kijkt). De aandoening is niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan wel het gezichtsvermogen behoorlijk aantasten. Staar komt vaak op latere leeftijd voor: ongeveer de helft van de mensen tussen 50 en 65 jaar heeft tekenen van cataract, zonder er enige hinder van te ondervinden. Rond 75 jaar heeft zowat iedereen ermee te maken. 

Margrethe woonde vorige zondag nog de herdenkingen bij voor de Eerste Wereldoorlog in Aarhus (foto onder). Ze legde een krans neer voor alle gesneuvelde Deense soldaten. Aan de koningin was zelf niets te merken. Ze droeg zoals gewoonlijk haar bril. De nabehandeling bij staar bestaat uit het gebruik van druppels om de ogen te laten herstellen. 

The Mega Agency

Ook van de Britse koningin Elizabeth raakte in juni bekend dat ze met succes aan cataract werd geopereerd. Het was de Britse pers opgevallen dat de Queen op verschillende evenementen telkens een zonnebril droeg, wat niet bepaald van haar gewoonte is. De 92-jarige monarche zette de zonnebril op om haar ogen te beschermen. Cataract is vaak een familiale aandoening: ook de Queen Mother liet een ingreep uitvoeren toen ze 95 was, in 1995. 

De Queen met zonnebril tijdens de Britse paardenraces, genaamd de Royal Ascot.
AFP or licensors

Andere royals die een staar-ingreep ondergingen zijn prinses Beatrix (in 2011 en 2015) en koning Albert (2006 en 2008). Hieronder een foto van koning Albert die het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen verlaat nadat hij diezelfde dag zijn rechteroog had laten behandelen. 

BELGA/DIRKX

Prins Charles opent deuren voor Google

De Britse kroonprins Charles heeft voor zijn 70ste verjaardag Google een kijkje achter de schermen gegund. Hij opende zijn deuren voor een digitale rondleiding in de koninklijke residenties Clarence House en Dumfries House, en in zijn geliefde tuinen van Highgrove. Het idee onstond toen Charles samen met echtgenote Camilla eerder dit jaar het Google Arts and Culture-project bezocht waarbij de technologiegigant musea in beeld brengt. De kroonprins ontving een uitnodiging en ging er dolgraag op in.

Het werd een heus huzarenstukje. Gedurende zes maanden werkte een team aan de Street View-achtige rondleiding die toelaat als het ware door de kamers van Clarence House te slenteren. Ook Charles' favoriete kunstcollectie werd minutieus gefotografeerd, en onbekende foto's van de Britse koninklijke familie werden verzameld zoals een jonge Charles in de armen van zijn geliefde grootmoeder en prins Harry die zijn vader letterlijk -met een vislijn- aan de haak slaat. Het verzamelen van alle beelden kostte Google drie maanden. De kroonprins volgde het hele proces met veel interesse "op de voet".

Hieronder een voorproefje van de digitale rondleiding (meer op Google Arts and Culture): 

FOTO Een jonge prins Harry "heeft beet":

Een gebrevetteerd koninklijk kapsel

Deze week behoorde Frédéric Van Espen (42) tot een van de vier nieuwe namen bij de Belgische gebrevetteerde hofleveranciers. Van Espen is kapper bij het salon Didier & Rosalinde aan de Louizalaan in Brussel. Het motto van het huis luidt "de mode verandert, de stijl nooit". Van Espen heeft 22 jaar ervaring en is al zes jaar de vaste kapper van koningin Mathilde. Hij doet in de kranten van het Mediahuis en De Persgroep zijn verhaal.

Zo legde hij woensdagavond nog de laatste hand aan het kapsel van Mathilde voor ze samen met koning Filip vertrok richting Buckingham Palace in Londen voor het galadiner van de jarige prins Charles. Van Espen of zijn collega Tania Boga komen bijna dagelijks langs op het kasteel van Laken waar ons koninklijke paar woont. "De koningin bezoekt nog maar zelden het kapsalon. Haar agenda zit gewoon te vol", klinkt het.

De koningin kan zich niet elke maand een ander kapsel aanmeten, en al zeker geen te excentriek

Elke afspraak duurt ongeveer een uur. Terwijl Van Espen of Boga het kapsel verzorgt, is Mathilde druk in de weer. Veel gepraat wordt er niet. Op haar schoot liggen de dossiers ter voorbereiding van haar dagactiviteit of ze neemt persknipsels door of volgt het nieuws op haar smartphone. "Het is geen alledaags werk. Ik mag kapsels creëren met tiara's, diademen en hoeden", legt Van Espen uit. Hij moet vaak creatief zijn, want pas op het laatste moment weet hij wat de koningin zal dragen en moet hij een passende "coupe" of "chignon" (een soort dot) in samenspraak met haar bedenken.

Als Mathilde op staatsbezoek gaat, dan gaat Van Espen mee. Hij heeft de voorbije jaren de delegatie gevolgd naar -recent nog- Portugal, maar ook naar pakweg China en Canada. Veel van de landen ziet hij echter niet. Hij kan niet de toerist uithangen. "Ik blijf vrijwel de hele tijd in het hotel, want ik moet steeds beschikbaar zijn. Dat hoort nu eenmaal bij de job ." Veel bewegingsvrijheid heeft Van Espen ook niet met de kapsels zelf. "Mathilde wisselt graag af, maar kan niet doen zoals elke andere vrouw. Ze kan zich niet elke maand een ander kapsel aanmeten, en al zeker geen te excentriek. Er moet een lijn in zitten."

Met de tweeling naar de Macrons

Prins Albert van Monaco en zijn vrouw Charlène woonden samen met zeventig staatshoofden, regeringsleiders en toplui van internationale organisatie als de VN de herdenking bij van 100 jaar W.O.I in Parijs. Nu ze toch in de Franse hoofdstad was, maakte Charlène van de gelegenheid gebruik om op de thee te gaan bij de Franse president Emmanuel Macron en première dame Brigitte in het Elysée.

Ze nam haar tweeling Jacques en Gabriella (3) mee en postte zes foto's van dat bezoek op Instagram. "Onze tweeling voor het eerst in Parijs en thee met mevrouw Macron. Dank voor jullie gastvrijheid. We zijn dol op Parijs", schreef Charlène.

Op de foto is te zien hoe prins Jacques een pop van Spiderman meesmokkelt in het paleis en hoe broer en zus kennismaken met Nemo, de de trouwe labrador van de Macrons. Charlène wil duidelijk de tweeling al vroeg voorbereiden op hun toekomst. 

Maandag en dinsdag komen Emmanuel en Brigitte Macron trouwens op uitnodiging van koning Filip en koningin Mathilde naar ons land. In Gent brengen ze maandag een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten en het stadhuis, dinsdag is het de beurt aan kunstenwerkplaats La Vallée in Molenbeek en La Maisonnée in Itrre, een residentie voor volwassenen met een mentale beperking. Ons koninklijk paar zag de Franse president nog in juli op het WK voetbal in Rusland (foto onder) om te supporteren voor hun nationale elftal. De Rode Duivels stonden toen in de halve finale tegenover Les Bleus.

In aanloop naar het staatsbezoek publiceerde het Belgische hof enkele foto's uit de oude doos van ontmoetingen tussen Belgische koningen en Franse staatshoofden. Hieronder ziet u onder anderen koning Albert I met president Armand Fallières en koning Boudewijn met de presidenten Charles de Gaulle en Georges Pompidou. 

Het kinderlijke enthousiasme van Fergie

Sarah Ferguson, de ex-vrouw van de Britse prins Andrew en de hertogin van York, heeft voor het eerst in 20 jaar een uitgebreid interview toegestaan aan de Daily Mail. Daarin hebben de jaren haar duidelijk diplomatischer gemaakt, maar ze benadrukt wel dat ze altijd geheel zichzelf zal blijven.

Ik ben wie ik ben, ook al brengt me dat onnoemelijk in de problemen

De goedlachse "Fergie" heeft altijd lak gehad aan protocol en wordt vaak als té spontaan, té druk of boertig omschreven. "Ik ben wie ik ben, ook al brengt me dat onnoemelijk in de problemen. Mensen denken dat je onmogelijk of moeilijk bent als je het leven niet serieus neemt. Maar het voornaamste voor mij blijft om het leven te omarmen met het enthousiasme van een kind", vertelt ze. 

De 59-jarige "Fergie" maakte dit jaar haar comeback: ze stond volop in de schijnwerpers en leek weer helemaal opgenomen te zijn in de koninklijke familie. Zo kreeg ze een uitnodiging in de bus voor het huwelijk van prins Harry, stond ze te schaterlachen bij de Queen in de koninklijke loge op de Ascot-paardenraces en straalde ze in Windsor Castle tussen de Britse royals op de bruiloft van haar dochter Eugenie. (lees verder onder de foto)

Sarah Ferguson in haar nopjes op het huwelijk van haar dochter vorige maand.

Hertrouwen? We zijn gelukkig zoals het nu is. We genieten van elkaars gezelschap en laten elkaar toe te groeien

Dat voedde de geruchten dat er een tweede huwelijk op til zou zijn tussen Andrew en Fergie. Maar hoe zit dat nu juist tussen hen? Ze zijn dan wel 22 jaar gescheiden, maar trekken met elkaar op, de complimentjes vliegen in het rond op de sociale media van de hertogin én ze delen eenzelfde woonst, de Royal Lodge in Windsor.

"We zijn compatibel. Onze kernwoorden zijn communicatie, compromis en mededogen. 23 juli 1986 (hun trouwdag, red.) was de gelukkigste dag van mijn leven. Andrew is de beste man die ik ken. Wat hij doet voor het land is ongelofelijk: niemand weet hoe hard hij wel werkt. Hoewel we geen koppel zijn, geloven we in elkaar. We respecteren elkaars positie en meningen, en luisteren naar elkaar. We zitten rond de tafel en drinken een kopje thee in de namiddag. Hertrouwen? We zijn gelukkig zoals het nu is. We genieten van elkaars gezelschap en we laten elkaar toe te groeien. Ik weet dat dat als een sprookje klinkt, maar het is nu eenmaal wie we zijn." 

The Royal Family

Meest gelezen