Spontane acties bij Bpost breiden uit: nu ook stakingsposten aan sorteercentra in Brussel en Gent

De gecoördineerde stakingsactie bij Bpost is dan wel opgeschort, er blijven spontane acties ontstaan tegen de werkdruk bij het bedrijf. Onder meer in Antwerpen, Gent en Brussel werden er afgelopen nacht stakingsposten opgericht, zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische vakbond ACOD. En ook bij de ochtendploeg vinden er acties plaats. 

De voorbije dagen waren er vooral stakingsposten in Wallonië, maar die acties breiden nu dus uit. De woordvoerster van Bpost bevestigt alvast dat er stakingsposten werden opgericht aan de sorteercentra in Brussel en in Gent. Volgens Nyns was dat ook het geval in Antwerpen, maar dat kan Bpost nog niet bevestigen. Ook over mogelijk andere lokale acties is er nog geen duidelijkheid. De acties kunnen gevolgen hebben voor de postbedeling.

De ACOD-vakbondsman zegt begrip te hebben voor de acties. "De mensen laten hun stem horen, nadat de directie van Bpost jarenlang heeft nagelaten naar hen te luisteren", klinkt het. Maar Nyns vraagt tegelijk om de spontane acties te stoppen. "Laat ons nu de kans om aan tafel een oplossing te zoeken. De onderhandelingstafel is de enige plaats om een voorstel opnieuw proberen uit te werken."

De vakbonden spraken gisteren al af dat de gecoördineerde stakingsactie, waarbij er eerder meerdere dagen werd gestaakt, opgeschort blijft. Ze lieten wel weten dat ze de spontane acties zouden blijven erkennen.

De directie van Bpost van haar kant had opgeroepen de lokale acties stop te zetten, na de afspraak om volgende week verder te onderhandelen met de vakbonden. "Ik herhaal dat we vastberaden zijn om nu tot een finaal akkoord te komen, een akkoord met respect voor het welzijn van alle medewerkers en dat ruimte geeft om Bpost aan te passen aan de verwachtingen van de klant", stelde Bpost-topman Koen Van Gerven.

Meest gelezen