Stokoude leiders Rode Khmer krijgen levenslang voor genocide in Cambodja

Nuon Chea (92) en Khieu Samphan (87) zijn door een VN-tribunaal veroordeeld tot levenslang voor genocide. Nuon Chea stond tijdens de jaren 70 bekend als Broeder Nr. 2 en was een absolute topman van terreurbewind Rode Khmer. Dat is verantwoordelijk voor de dood van bijna 2 miljoen Cambodjanen tijdens hun terreurbewind tussen 1975 en 1979. Beide werden eerder al veroordeeld voor andere misdaden.

Terreurbewind in Cambodja

De Rode Khmer komt aan de macht in Cambodja in 1975, na jaren van guerrillastrijd. De communistische beweging werd eerst nog gesteund door buurland Vietnam. Hun leider was Pol Pot die zich in 1975 bij de inname van de hoofdstad Phnom Penh al snel tot dictator ontpopte. De Rode Khmer verplichtte de bevolking naar het platteland te trekken en te gaan leven in collectieve boerderijen. Ambtenaren, monniken, leerkrachten en intellectuelen werden gewantrouwd en vermoord. Vooral stedelingen die niet gewoon waren aan het harde plattelandsleven kwamen om door de harde levensomstandigheden.

Schedels van slachtoffers Rode Khmer in museum in Camdodja

Killing Fields

Volgens het maoïsme van de Rode Khmer werd alle individuele bezit afgeschaft, families werden uit elkaar gehaald en de woorden ‘vader’ en ‘moeder’ werden afgeschaft. Geld werd afgeschaft en zelfs ruilhandel was verboden. Tot twee miljoen mensen kwamen om door hongersnood of bij massale executies. Na het bewind werden in Cambodja massagraven gevonden, de zogenaamde ‘killing fields’.

Nuon Chea (92), Broeder Nr. 2

Veroordeeld tot levenslang

Nuon Chea (92) en Khieu Samphan (87) zijn door een VN-tribunaal veroordeeld tot levenslang voor genocide. De veroordeling is grotendeels symbolisch gezien de leeftijd van de twee voormalige Rode Khmer leiders. Het gaat om de laatste nog twee levende leiders van de Rode Khmer. Ze werden eerder al veroordeeld voor de massale deportaties van mensen. Dat ze nu veroordeeld zijn voor genocide is omdat het tribunaal hen schuldig acht aan de systematische moord op een moslim minderheid en op Vietnamezen die in Cambodja woonden tijdens de jaren 70. Hun radicale ideologie heeft geleid tot een ‘auto-genocide’ die in de hand werd gewerkt door hongersnood, slavenarbeid en executies.

Menselijke resten van slachtoffers Rode Khmer in museum Cambodja

Meest gelezen