Videospeler inladen...

Vanackere: "Andere partijen hebben afgelopen 20 jaar nooit vrouw voorgedragen bij Nationale Bank"

Steven Vanackere vindt de heisa rond zijn benoeming als directeur bij de Nationale Bank (NBB) opmerkelijk. Vanackere vervangt er de laatst overgebleven vrouw. "Het is opmerkelijk dat de grote heisa ontstaat in de hoofden van partijen die de afgelopen 20 jaar geen enkele vrouw hebben voorgedragen", zegt hij in een reactie op zijn benoeming in "Terzake".

Steven Vanackere vervangt directeur Marcia De Wachter. Zij gaat na een loopbaan van ruim 30 jaar bij de Nationale Bank met pensioen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd ze voor CD&V verkozen in de Vlaams-Brabantse gemeente Overijse. Nu de benoeming van Vanackere bevestigd is, zitten er geen vrouwen meer in het zevenkoppige directiecomité van de Nationale Bank.

Vanackere had naar eigen zeggen de bui al wat zien hangen. "Ik had gedacht dat men me daarover zou aanspreken", zegt hij. Al vindt hij het wel opmerkelijk omdat de CD&V volgens hem de enige is die de afgelopen 20 jaar benoemingsronde na benoemingsronde vrouwen heeft voorgedragen. "Had men liever gehad dat CD&V een vrouw had voorgedragen zodat zij in de toekomst mannen naar voren kunnen schuiven", vraagt hij zich af.

Had men liever gehad dat CD&V een vrouw had voorgedragen zodat zij in de toekomst mannen naar voren kunnen schuiven?

De gewezen minister betreurt ook dat het debat niet over de competenties ging. "Ook vrouwen die vooruit willen en gelijke kansen willen, willen niet benoemd worden als ze alleen maar als excuus moeten dienen", zegt hij daarover. "Ik ging er dus van uit dat ze op zoek gingen naar de meest bekwame mensen, anders had ik me niet kandidaat gesteld."

Intussen is ook opschudding ontstaan over de hoge verloning die Vanackere zal krijgen bij de Nationale Bank. Het zou hem naar schatting 28.000 euro bruto per maand kunnen opleveren. "Ik zit niet in de positie om dat aan te passen", zegt hij daarover. "Ik heb er alle vertrouwen in dat de politiek daar iets aan gaat doen de komende jaren."

Arco

Vanackere had het tot slot ook nog over Arco. Indertijd is hij daarover opgestapt als minister. "Achteraf is gebleken dat niets van de insinuaties hard kon gemaakt worden", zegt hij daarover. "Wie dat nu nog insinueert is te lui geweest om te bekijken dat het allemaal rook is geweest."

Hij wil zich ook niet uitspreken over een eventuele regeling voor getroffen coöperanten. "Sinds mijn ontslag heb ik beslist om me er niet meer mee bezig te houden. Er zijn in dit land bekwame mensen genoeg voor dat dossier, dat ze Vanackere niet nodig hebben."

Bekijk hieronder de reportage uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Vanackere in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen