Verloederde stripmuur "De Kiekeboes" krijgt nieuwe thuis in Brussel

De stripmuur van "De Kiekeboes" op de gevel van het Amerikaans Theater in Laken staat al een hele tijd te verkommeren. Begin dit jaar lieten verschillende politici weten dat ze de tekening wilden redden. Maar hoe zit het daar intussen mee?

"Vreselijk dat ze mijn tekening zo naar de verdoemenis laten gaan," reageerde striptekenaar Merho in januari op het nieuws. De striptekening was ooit rechtstreeks met verf aangebracht op de muur. Die verf begint nu af te bladderen waardoor de familie Kiekeboe stilaan verdwijnt. Dat het Amerikaans Theater al een hele tijd leegstaat, zit daar ook voor iets tussen. Meteen na de oproep van Merho lieten schepen Els Ampe (Open VLD) van Brussel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon  (N-VA) weten dat ze de stripmuur wilden redden. Jambon is bevoegd voor Regie der Gebouwen, de eigenaar van het Amerikaans Theater.

"Die ochtend zelf nog heeft Els Ampe me opgebeld. Er is een voorstel om de tekening op een ander gebouw te hermaken, maar sindsdien heb ik er niets meer over gehoord", vertelt Merho. Nu blijkt er goed nieuws te zijn want de stad Brussel heeft én een nieuwe locatie én geld gevonden.

Brusselse centen

"We hebben contact opgenomen met de eigenaar van een gebouw naast het zwembad van Laken. Die is akkoord om de tekening daar te maken", vertelt schepen Els Ampe. "De tekening zal niet meer gewoon op de muur geverfd worden. Een nieuwe techniek die tegenwoordig gebruikt wordt zorgt ervoor dat de tekening veel langer meegaat. Er is ook budget vrijgemaakt, dus in principe kan dat gewoon doorgaan."

Maar die beslissing komt op het bureau van het nieuwe stadsbestuur te liggen. In theorie kan de nieuwe schepen die bevoegd wordt voor de stripmuren nog steeds beslissen om het idee op te bergen. "Maar er zijn in Brussel genoeg fans van "De Kiekeboes", dus ik heb er goede hoop in dat de stripmuur kan verhuizen", besluit Ampe.

"Ik zal het formaat van de tekening misschien wat moeten aanpassen, maar ik heb ze nog liggen dus dat moet lukken", aldus Merho.

Meest gelezen