AFP or licensors

Vijf oppositieleiders vragen Tshisekedi en Kamerhe om zich alsnog achter Fayulu te scharen

Vier Congolese oppositieleiders hebben hun expliciete steun uitgesproken voor Martin Fayulu. Die werd zondag in een akkoord onder zeven oppositieleiders aangeduid als gezamenlijke oppositiekandidaat voor de presidentsverkiezingen van 23 december. 

Twee oppositieleiders, Félix Tshisekedi en Vital Kamerhe, zegden het akkoord intussen op. Fayulu zelf en de vier andere leiders roepen hen op om op die beslissing terug te komen.

"Martin Fayulu is democratisch verkozen door zijn collega's", klonk het in een gezamenlijke verklaring na een vergadering van de vijf (Jean-Pierre Bemba, Moïse Katumbi, Adolphe Muzito en Fayulu zelf en Freddy Matungulu) in Eigenbrakel.

Tot grote verrassing van veel waarnemers werd de relatief onbekende Martin Fayulu zondag in Genève aangesteld tot de gemeenschappelijke oppositiekandidaat. Hij moet het bij de presidentsverkiezingen opnemen tegen Emmanuel Ramazani Shadary, de kandidaat van huidig president Joseph Kabila. Hij mag, na bijna 18 jaar aan de macht, niet opnieuw kandidaat zijn.

  

Meest gelezen