Hongaars grenshek bij grens met Servië
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

VN mag Hongaarse vluchtelingenkampen niet bezoeken

Een team van de VN heeft een bezoek aan Hongarije opgeschort. Medewerkers van de VN wilden enkele vluchtelingenkampen bezoeken in het zuiden van Hongarije bij de grens met Servië, maar werden de toegang geweigerd. Volgens de VN waren er klachten dat er vluchtelingen en transmigranten illegaal zouden worden vastgehouden in containers.

Premier Orban op ramkoers met EU en VN

De rechts-populistische premier Victor Orban ligt al een tijdje op ramkoers met de Europa en de VN over de opvang van vluchtelingen en transmigranten. Hongarije was in 2015 het eerste land dat zijn grens versterkte om vluchtelingen tegen te houden.

Het team van de VN zegt dat het klachten had gekregen over mogelijke illegaal vasthouden in containers van vluchtelingen en transmigranten. Daarop wilde de VN de twee kampen bezoeken die bij de grens met Servië liggen. Toen de VN-medewerkers geen toelating kregen besloot het team Hongarije te verlaten.

Hongarije zegt dat de VN leugens verspreidt over zijn vluchtelingenbeleid. Eerder kreeg de regering van premier Orban het al ook al aan de stok met Europa, toen het land weigerde om voedsel te voorzien voor de vluchtelingenkampen bij de Servische grens.

De grens Hongarije-Servië bij Tompa
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

Meest gelezen