William Goldman overleden, scenarist van topfilms

In zijn woning in Manhattan is de Amerikaanse filmscenarist en romanschrijver William Goldman overleden. Hij was 87. Van 1960 tot een paar jaar geleden schreef hij de scripts van verschillende belangrijke en erg succesvolle films. Hij kon overweg met komedies en met ernstige actueel-politieke verhalen. Twee keer won hij een Oscar.        

William Goldman brak in 1967 door met het script voor de avonturenfilm ''Butch Cassidy and the Sundance Kid'', een late western met briljante vertolkingen van Paul Newman en Robert Redford. Bewonder die 2 hierboven in de onvergetelijke "cliff scène".

Goldman had 6 jaar aan de tekst gewerkt, tot alle dialogen echt goed zaten. Dat deed hij bij elk scenario. George Roy Hill voerde de regie.

Over het Watergateschandaal schreef hij de politieke thriller ''All the president's Men'', opnieuw met Redford, en Dustin Hoffman, in een regie van Alan J. Pakula. 

In 1976 schreef hij een roman over nazi-dokter Joseph Mengele, en zette die om voor de film ''Marathon Man''. In 1990 waagde hij zich aan een roman van Stephen King, "Misery".  De hoofdrollen waren voor James Caan en Kathy Bates, in een regie van Rob Reiner. In 2003 pakte hij opnieuw een "King" aan, "Dreamcatcher" met onder meer Morgan Freeman.

Na zijn carrière in Hollywood vatte hij zijn ervaringen samen in het boek ''Adventures in the Screen Trade''.   

William Goldman kwam uit een welstellend joods gezin in Chicago. In de jaren 50 schreef hij zijn eerste novelles en toneelstukken. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn broer James. Hieronder ziet u de trailer van "Misery".  

Nobody knows anything

William Goldman

Meest gelezen