Wrak Argentijnse onderzeeër 1 jaar na verdwijning diep in Atlantische oceaan teruggevonden

De vermiste Argentijnse onderzeeër die bijna dag op dag één jaar geleden verdween, is teruggevonden. Het wrak ligt op een diepte van 800 meter in de Atlantische Oceaan, zo meldt de Argentijnse zeemacht. De verdwijning van de duikboot hield iedereen vorig jaar in de ban.

Het verhaal van de Argentijnse onderzeeër ARA San Juan hield de hele wereld vorig jaar in de ban. De duikboot, met 44 bemanningsleden aan boord, verdween bijna dag op dag één jaar geleden. Op 15 november 2017 was er voor de laatste keer radiocontact, daarna werd het stil.

Er werd een immense (internationale) reddingsoperatie op poten gezet. 28 schepen, 9 vliegtuigen en 4.000 mensen uit 18 landen speurden naar de duikboot in de San Jorge Golf in de hoop een signaal op te vangen. De tijd drong, want de zuurstofvoorraad voor de bemanning was beperkt -  de bemanning kon nog 7 tot 10 dagen zonder verse zuurstof. Maar het verhaal kende geen happy end: na 15 dagen werd de zoektocht naar overlevenden stopgezet. Wel werd er nog verdergezocht naar het wrak van de duikboot. 

Dat kende wel succes, want het wrak is nu gelokaliseerd. De Argentijnse zeemacht heeft het nieuws zelf bekendgemaakt via Twitter.

Het wrak werd in de Atlantische Oceaan teruggevonden, voor de Argentijnse kust, op een diepte van 800 meter. De duikboot werd geïdentificeerd door een Amerikaanse mini-duikboot die op afstand bestuurd wordt.

Wat gebeurde er met de ARA San Juan?

Er blijven veel vragen over wat er precies gebeurd is met de onderzeeër. De ARA San Juan kwam terug van een missie in Ushuaia. Kort voor de onderzeeër verdween, meldde de kapitein nog een kortsluiting en een smeulende brand in het batterijsysteem. De oorzaak? Instromend zeewater in het ventilatiesysteem. Maar hoe de onderzeeër precies kon verdwijnen, is nog altijd niet opgehelderd.

Wat nu?

En nu? Zal het wrak bovengehaald worden? Dat zal hoe dan ook een grote uitdaging worden. "Afhankelijk van de staat waarin de onderzeeër zich bevindt, zal gekeken worden hoe er wordt voortgewerkt", gaf een woordvoerder wel nog mee.

Meest gelezen