Videospeler inladen...

Al meer dan 3.000 migranten in grensstad Tijuana: "Trump zal ons niet allemaal kunnen tegenhouden"

Een groot deel van de migrantenkaravaan uit Midden-Amerika is aangekomen in Tijuana, Mexicaanse kuststad aan de grens met de Verenigde Staten. De migranten hebben de voorbije weken meer dan 4.000 kilometer afgelegd en hopen nu asiel te kunnen aanvragen in de VS. Aan de andere kant van de grens zijn 6.000 Amerikaanse militairen opgetrommeld om de migranten af te schrikken.

De migranten die nu Tijuana binnenkomen, maken deel uit van de karavaan die een maand geleden vertrok vanuit Honduras. 4.300 kilometer legden ze hoofdzakelijk te voet, en deels in busjes af. Volgens de autoriteiten zijn intussen meer dan 3.000 mensen aangekomen in Tijuana. 2.000 anderen worden er de komende dagen nog verwacht.

In totaal zouden zo'n 8.000 migranten door Mexico trekken op weg naar de Verenigde Staten. De meesten reizen in groep, al vallen de karavanen hier en daar uiteen. Volgens de burgemeester van Tijuana, populaire kuststad op zo'n 40 kilometer van San Diego in de VS, zou de toestroom van migranten nog zes maanden kunnen duren. "Geen stad ter wereld is daarop voorbereid", zei de burgemeester, die het heeft over een "tsunami". 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De migranten worden opgevangen in een sportstadion, maar in Tijuana leeft de vrees dat ze daar wel eens heel lang zouden kunnen blijven. Het behandelen van asielaanvragen zou immers lang kunnen aanslepen.

Bij de grenspost staan mensen nu al in lange rijen aan te schuiven om zich in te schrijven op een lijst met asielzoekers, maar de Amerikaanse autoriteiten konden gisteren slechts enkele tientallen aanvragen behandelen. "Alle dossiers van de mensen van de migrantenkaravaan behandelen, zal maanden kosten", zegt een vrijwillige werkneemster bij het persagentschap AFP.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Aan de andere kant van de grens zijn middelen ingezet om de migranten tegen te houden. Enkele grensovergangen werden beveiligd met prikkeldraad om te voorkomen dat mensen de grens illegaal over te steken. De Amerikaanse grenspolitie wordt bij dat werk bijgestaan door meer dan 6.000 militairen. Migranten tegenhouden mogen de militairen bij wet niet, maar ze dienen wel als extra afschrikmiddel.

AFP or licensors

"Maar ik denk niet dat Trump duizenden mensen zal kunnen tegenhouden", zegt een migrant uit Honduras die vastbesloten is om de VS te bereiken. "We zijn bereid om te sterven als dat moet. Als je in armoede en geweld leeft, is sterven beter dan leven."

AFP or licensors

De Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfonso Navarrete Prida spreekt van een "enorm risico op incidenten bij de grens". De kans voor de migranten om de VS binnen te geraken, is volgens hem "praktisch nul". Uit een studie van Syracuse University bleek dat vorig jaar 70 procent van de asielaanvragen van migranten uit Honduras, Guatemala en El Salvador geweigerd werd.

Meest gelezen