Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Washington Post: "CIA besluit dat Saudische kroonprins achter moord op journalist Khashoggi zit" 

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA gelooft dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman de moord op de kritische Saudische journalist Jamal Khashoggi heeft bevolen. Dat schrijft de Washington Post, op basis van verschillende, anonieme bronnen bij de CIA. "De Verenigde Staten zijn vastbesloten om alle verantwoordelijken verantwoording te laten afleggen voor de moord", reageert de Amerikaanse vicepresident Mike Pence.

Wie zit achter de moord op de kritische Saudische journalist Jamal Khashoggi? Al een maand lang houdt deze vraag de wereld in de ban. Uit verschillende hoeken wordt er gewezen naar de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en zijn entourage.    

Conclusie van de CIA: "Kroonprins zit achter de moord"

Volgens de Washington Post - waarvoor Khashoggi in het verleden verschillende opiniestukken schreef - heeft de CIA geconcludeerd dat de Saudische kroonprins wel degelijk achter de moord zit. Die bevinding gaat in tegen het onderzoek dat Saudi-Arabië zelf voerde en waaruit volgens hen bleek dat de kroonprins niet betrokken was. 

De CIA baseert zich volgens de krant op verschillende bronnen, onder meer op een telefoongesprek tussen Khalid bin Salman, de ambassadeur in de VS en broer van de kroonprins, en de journalist. Khalid zou de journalist aangespoord hebben om naar het Saudische consulaat in Istanbul te gaan en zou hem tegelijk verzekerd hebben dat hem niets zou overkomen. Volgens de Washington Post kwam het telefoongesprek op vraag van de kroonprins zelf. De krant geeft wel toe dat het niet duidelijk is in hoeverre Khalid wist dat Khashoggi vermoord ging worden. Officieel reageert de CIA niet. 

Broer van de kroonprins: "Serieuze beschuldiging, die niet overgelaten mogen worden aan anonieme bronnen"

De broer van de kroonprins reageerde op Twitter alvast dat het hier gaat "om zware beschuldigingen die niet overgelaten mogen worden aan anonieme bronnen". Een woordvoerder van de Saudische ambassade in Washington voegde daaraan toe dat de "beweringen van de CIA vals zijn". "We horen verschillende theorieën zonder de basis voor deze speculaties te zien."

Ook in Saudi-Arabië loopt een onderzoek tegen de moord op Khashoggi. Die zou kort na zijn aankomst op het consulaat in Istanbul zijn vermoord en in stukken gesneden. De procureur heeft elf mensen in verdenking gesteld. Voor vijf van hen dreigt de doodstraf. Een vijftal hoge ambtenaren, onder wie het hoofd van de Saudische inlichtingendienst, werden ontslagen.

Volgens the Washington Post hebben hoge Amerikaanse autoriteiten "veel vertrouwen" in de bevindingen van de CIA. Het is afwachten hoe president Donald Trump zal reageren. Saudi-Arabië is tot nu toe een belangrijke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten. Tegen zeventien Saudi's hebben de Amerikanen al sancties getroffen.

Pence: "Moordenaars moeten verantwoording afleggen"

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft intussen wel al gereageerd op het bericht in de Washington Post. "De Verenigde Staten zijn vastbesloten om alle verantwoordelijken verantwoording te laten afleggen voor de moord", zei Pence in Port Moresby, waar hij de jaarlijkse APEC-top bijwoont, die de economische samenwerking tussen Aziatische landen en landen aan de Stille Oceaan wil bevorderen.

Pence noemde de moord op Khashoggi "een gruweldaad" en "een belediging voor een vrije en onafhankelijke pers".

Meest gelezen