Crevits: "N-VA wil minister van Onderwijs? Ik zou ook kunnen zeggen dat ik minister-president wil worden"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wordt een van de boegbeelden voor haar partij bij de verkiezingen van volgend jaar. In een interview met De Tijd stelt ze zich vragen bij het feit dat de N-VA de ministerportefeuille van Onderwijs wil in de volgende Vlaamse regering. In het interview geeft ze ook toe dat Kris Peeters in the running is om de Europese CD&V-lijst te trekken.

Begin september stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever het onomwonden: "Ik zou graag de volgende minister van Onderwijs hebben", klonk het. "Ik was aanvankelijk in mijn gat gebeten", zegt huidig minister van Onderwijs Crevits daarover in De Tijd. "Als de N-VA zoveel goesting had in de onderwijsportefeuille, had ze die vijf jaar geleden moeten vragen. Maar ze heeft dat wellicht niet gedaan omdat ze wist hoe groot de uitdagingen waren."

Maar als de N-VA inderdaad de post van Onderwijs gaat claimen na de verkiezingen, "dan is dat maar zo", reageert Crevits. "Iedereen mag ambitie hebben. Ik zou ook kunnen zeggen dat ik minister-president wil worden."

Binnen de N-VA profileert onder anderen staatssecretaris Theo Francken zich op onderwijs. "Afgelopen week hoorde ik een lang interview met hem over onderwijs", aldus Crevits. "Maar toen ze hem vroegen of hij minister van Onderwijs wil worden, zei hij: "Oh , al dat overleg, ik weet niet of ik daar zin in heb" Wat is het nu? Het is gemakkelijker te toeteren dan resultaten te boeken."

In het algemeen vindt minister Crevits wel dat haar partij binnen de Vlaamse regering goed heeft samengewerkt met de N-VA, ondanks de kritiek van die partij.  Ziet Hilde Crevits het nog zitten om met de N-VA in een coalitie te stappen, vroeg De Tijd zich af. "Veel zal afhangen van de verkiezingsprogramma's en uiteindelijk van het resultaat van de verkiezingen."

Peeters Europees?

In het interview met De Tijd geeft Crevits ook toe dat Kris Peeters in the running is om de Europese CD&V-lijst te trekken. "Ik kan niet ontkennen dat daaraan gedacht wordt", zegt Crevits daarover. 

"We hebben in de partij een aantal mensen die op een grote internationale ervaring kunnen bogen en Kris is zo iemand." Peeters heeft als federaal minister naast Werk, Economie en Consumenten namelijk ook Buitenlandse Handel in zijn portefeuille zitten.

Uitsluitsel  komt er pas dinsdag, als CD&V alle lijsttrekkers voor de verkiezingen van 26 mei voorstelt. 

Meest gelezen