Reporters / Food & Drink Photos

Groente- en fruitsector in ons land bezorgd: "brexit ongedaan maken, zou belangrijkste realisatie zijn"

Groente- en fruitbedrijven in ons land maken zich grote zorgen over de brexit. Dat zegt Fresh Trade Belgium, de koepelorganisatie van de bedrijven en hun exporteurs. De bedrijven vrezen vooral zaken als invoerrechten en controles. "Mochten we de brexit ongedaan kunnen maken, zou dat de belangrijkste realisatie zijn", zegt Veerle Van Der Sypt.

Voor de Belgische groente- en fruitbedrijven is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke afzetmarkt, de vierde grootste binnen de Europese Unie. De bedrijven maken zich dan ook grote zorgen over de brexit.

Invoerrechten, formaliteiten, controles en wachttijden

"Uitgaande van het worstcasescenario zullen we binnenkort rekening moeten houden met invoerrechten, met formaliteiten, met controles. Voor onze sector gaat het dan vooral over douane en het Federaal Voedselagentschap", zegt Veerle Van Der Sypt van koepelorganisatie Fresh Trade Belgium.

Een voorbeeld? "Stel dat wij vandaag om 12 uur een koop sluiten en de vrachtwagen kan om 15 uur vertrekken, dan kunnen wij 's avonds nog leveren in het Verenigd Koninkrijk. Als daar formaliteiten, controles en wachttijden bijkomen, dan denken we dat we die termijnen niet meer halen."

We zijn kwetsbaar omdat we met verse producten werken. Dus hoe sneller er geleverd kan worden, hoe beter voor de kwaliteit

Veerle Van Der Sypt - Fresh Trade Belgium

En dat is een probleem, benadrukt Van Der Sypt. "We zijn kwetsbaar omdat we met verse producten werken. Dus hoe sneller er geleverd kan worden, hoe beter voor de kwaliteit. Zeker voor de groenten." Daarbovenop komt dat de sector ook zal moeten rekenen op extra kosten voor transport en dergelijke.

En nu?

"Mochten we de brexit ongedaan kunnen maken, zou dat de belangrijkste realisatie zijn. Maar als hij er toch moet komen, dan moeten we zoveel mogelijk overeenkomen. Dat er zo min mogelijk hinder is voor de handel. Dat signaal moeten we ook aan de overheid geven.

Mochten we de brexit ongedaan kunnen maken, zou dat de belangrijkste realisatie zijn

Veerle Van Der Sypt - Fresh Trade Belgium

De koepelorganisatie informeert de bedrijven zo veel mogelijk nu al. "En we proberen af te stemmen met de autoriteiten of bepaalde controles bijvoorbeeld vroeger in het proces kunnen gebeuren of bepaalde formaliteiten geautomatiseerd kunnen worden."

Meest gelezen