Videospeler inladen...

Intocht van Sint en Piet verloopt hier en daar grimmig in Nederland

Niet alleen bij ons, ook in Nederland hebben Sinterklaas en Zwarte Piet vandaag hun intrede gedaan. Bij onze noorderburen gebeurde dat op sommige plaatsen in een gespannen, zelfs bijna grimmige sfeer. Terwijl het tijdens de landelijke intocht in de gemeente Zaandam rustig bleef, kwam het in Rotterdam, Eindhoven en Leeuwarden tot incidenten tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.  

De discussie over Zwarte Piet woedt in Nederland al jaren. Voor- en tegenstanders van de traditionele Piet lijken er steeds feller met elkaar in de clinch te gaan. 

De grootste actiegroep tegen Zwarte Piet, Kick Out Zwarte Piet (KOZP), had vooraf aangekondigd dat ze de landelijke intocht van de Sint links zou laten liggen. Gaststad was dit jaar Zaandam, ten noorden van Amsterdam. De stoomboot meerde daar kort na de middag aan. KOZP was dus niet aanwezig, maar enkele andere actiegroepen wel: twee groepen van voorstanders, twee groepen van tegenstanders van Zwarte Piet. Zij demonstreerden weliswaar, maar dat verliep zonder noemenswaardige incidenten. De 30.000 toeschouwers die voor Sint en Piet waren opgedaagd, en de vele tv-kijkers thuis, hadden amper wat in de gaten.

Incidenten

Naast de landelijke intocht in Zaandam, waren er heel wat andere steden die vandaag Sint en Piet verwelkomden. Bij die andere intochten hadden activisten van KOZP wél acties aangekondigd. Die gingen hier en daar gepaard met incidenten.

In Rotterdam moest de politie optreden bij een confrontatie tussen demonstranten voor en tegen Zwarte Piet. Op de Erasmusbrug gooiden mensen vanuit een auto een rookbom naar betogers die actievoerden tegen Zwarte Piet. De inzittenden wilden ook op de vuist gaan met de demonstranten, maar de politie kwam tussenbeide. Drie mensen werden aangehouden.

Aan de Erasmusbrug hing ook een spandoek "Zwarte Piet is racisme". Precies onder dat spandoek waren leden van de anti-islambeweging Pegida opgedaagd. Ze waren zwart geschminkt en deelden snoepgoed uit.

Voetbalsupporters

Ook in Leeuwarden en Eindhoven verliep de intocht van de Sint eerder grimmig. In beide steden stonden activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) tegenover supporters van de plaatselijke voetbalploeg, respectievelijk Cambuur en PSV. In Eindhoven waren 250 supporters van de harde kern van PSV opgedaagd. Ze gooiden met blikjes, eieren en pepernoten naar de KOZP-activisten, die maar met zo'n 20 mensen waren. De politie dreef beide groepen uiteen.

In Hoorn werd een, eveneens kleinschalige, protestactie door de politie beëindigd omdat ze niet vooraf was aangekondigd. Ook in Den Haag veroorzaakt de sinterklaasintocht onrust. Door demonstraties van voor- en tegenstanders is het programma met een uur vertraagd.

Meest gelezen