Videospeler inladen...

Jo Vandeurzen (60) stopt met nationale politiek: "Nu het moment om carrièreswitch te maken"

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen stopt volgend jaar met de nationale politiek. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Hij zal bij de verkiezingen van mei 2019 geen lijsstrekker zijn voor CD&V in Limburg en dus ook geen kandidaat zijn voor een nieuw ministerschap. Vandeurzen is intussen 60 en vindt dat het tijd is voor een andere wending en vernieuwing. 

Al 36 jaar lang is Jo Vandeurzen actief in de politiek. Maar vanaf volgend jaar komt daar een einde aan, althans wat de nationale politiek betreft. Want bij de verkiezingen van 2019 zal de Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid geen lijsttrekker meer zijn voor CD&V in Limburg. Hij is dus ook geen kandidaat voor een nieuw ministerschap. "Ik ben nu 60 geworden. Het is dus het moment om een carrièreswitch te maken, want je moet nog een aantal jaren actief kunnen zijn," benadrukt Vandeurzen.

Maar de minister wil ook het signaal geven aan zijn partij dat vernieuwing belangrijk is. "Ik heb dat als partijvoorzitter ook altijd heel erg belangrijk gevonden. En ik vond dat nu het moment gekomen was om ook in mijn partij daarvoor ruimte te maken."

Ik vond dat nu het moment gekomen was om in mijn partij ruimte te maken voor vernieuwing

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen

Carrièreswitch en vernieuwing dus. Maar waarom nu plots? "Ik heb de beslissing zelf genomen na de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Want nu staan we aan de start van de lijstvorming voor de Vlaamse en federale verkiezingen en op zo'n moment wordt natuurlijk bekeken wie de lijst gaat trekken. Ik heb aan partijvoorzitter Wouter Beke gezegd dat het misschien verstandig is dat we in Limburg voor een andere lijsttrekker gaan. Maar ik zal uiteraard nog ter beschikking zijn." 

De laatste tien jaar is Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Hij begon zijn 36-jarige carrière bij de toenmalige CVP in Genk. Naast federaal volksvertegenwoordiger was hij ook drie jaar CD&V-voorzitter en twee jaar minister van Justitie.

En nu?

Wat de toekomst voor Vandeurzen brengt, is nog niet duidelijk. "Ik ga eerst nog een aantal maanden keihard werken, want we hebben nog heel wat op de plank liggen in de welzijnssector. Daarna ga ik deelnemen aan de verkiezingen op de manier dat dat in mijn partij gevraagd wordt. En dan... zullen we wel zien."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen