Videospeler inladen...

Dodental in Californië opgelopen tot 80, nog 1.000 mensen blijven vermist

Het dodental van de bosbranden in Californië blijft oplopen. Er zijn intussen 80 dodelijke slachtoffers geteld. De voorbije uren is nog een lichaam geborgen in het puin van uitgebrande huizen in het plaatsje Paradise gevonden in Paradise, het plaatsje dat het meest is getroffen door de ramp. Op de lijst met vermisten staan nog 1.000 namen. 

De hulpdiensten hopen nog altijd dat honderden mensen die nu als vermist staan opgegeven, het toch hebben overleefd. Of ze zijn omgekomen of gevlucht, moet de komende dagen duidelijk worden.

De bosbranden zijn de dodelijkste en meest verwoestende ooit in Californië. De grootste brand brak meer dan een week geleden uit in het door droogte getroffen Sierra-heuvelgebied, meer dan 250 kilometer ten noorden van San Francisco. Ook in het zuiden van Californië, in de buurt van Los Angeles, waren er bosbranden.

AFP or licensors

De meeste slachtoffers vielen in Paradise, een gemeente met 27.000 inwoners, die grotendeels werd verwoest. In Paradise en twee naburige county's zijn zo'n 10.000 huizen vernield. Meer dan 50.000 mensen zijn dakloos.  

AFP or licensors

De bosbranden zelf zijn intussen voor zo'n 65 procent onder controle en voor later van de week is in het noorden van Californië ook regen voorspeld, wat het blussen zou moeten helpen. Maar die regen kan de zoektocht naar lichamen wel bemoeilijken. Er wordt op sommige plaatsen ook gevreesd voor modderstromen omdat door de bos- en natuurbranden alle begroeiing verdwenen is. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" van 17 november 2018:

Videospeler inladen...

Luchtvervuiling

De hevige rook maakt het werk van de hulpdiensten extra moeilijk. In heel het gebied is de lucht zwaar vervuild door de branden. Ook steden die tientallen, zelfs honderden kilometer verderop liggen, lijden onder de rookvervuiling. In het noorden van Californië is de luchtkwaliteit op dit moment slechter dan waar ook ter wereld, ook dan die boven grote steden in India en China, die berucht zijn om de abominabele luchtkwaliteit. 

VRT-journalist Tom Van de Weghe, die momenteel in de San Francisco Bay woont, haalde opnieuw de gezichtsmaskers boven die hij gebruikte toen hij nog correspondent was in Peking, China:

AFP or licensors

Kort na het uitbreken van de ramp had de president zich de woede van inwoners van de getroffen regio op de hals gehaald door op Twitter te zeggen dat de branden te wijten waren aan slecht bosbeheer. Die beschuldiging herhaalde hij gisteren trouwens in het interview met Fox News. Trump verbaasde zich erover dat hij brandweermensen dood hout had zien weghalen. "Dat had al lang gebeurd moeten zijn", zei hij. 

Zijn komst naar het rampgebied verheugt sommige geëvacueerde inwoners, en irriteert anderen. "We hebben hem hier niet nodig, het is hier al een circus", vindt een slachtoffer. "Hij kan iets vriendelijks twitteren, drie woorden: het spijt me". (Bekijk hieronder fragmenten uit het interview met president Trump, en reacties van slachtoffers:)

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen