Videospeler inladen...

Franse regering telt ruim 280.000 actievoerders bij brandstofprotest, manifestante overleden bij aanrijding  

Frankrijk is de hele dag in de ban van het protest tegen de hoge brandstofprijzen. In heel het land telde de politie meer dan 2.000 acties. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er ruim 280.000 manifestanten. De actievoerders zelf hebben geen aantal bekendgemaakt. Vanmorgen is een manifestante om het leven gekomen toen ze door een automobilist werd aangereden bij een wegversperring in het departement Savoie. Ook elders zijn er incidenten. Meer dan 100 mensen zijn gewond geraakt.

Niet de vakbonden of andere belangenverenigingen hebben opgeroepen tot de acties, maar burgers die zeggen dat ze genoeg hebben van de steeds hogere brandstofprijzen. In een jaar tijd steed de prijs van diesel met 23 procent, die van benzine met 15 procent.

De acties vinden plaats onder de noemer "gilets jaunes": de manifestanten dragen namelijk gele hesjes. Zij werpen verspreid in het land blokkades op.

Het protest begon vanmorgen met een dramatisch incident in de Savoie. Bij een blokkade in de plaats Pont-de-Beauvoisin werd een manifestante aangereden door een vrouw die met haar dochter op weg was naar de dokter.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner raakte de automobiliste in paniek toen de manifestanten bij de blokkade op haar wagen begonnen te slaan. Toen de vrouw daarop probeerde weg te rijden, reed ze een manifestante aan die het incident niet overleefde. De automobiliste werd opgepakt, ze verkeert in shock. 

AFP or licensors

Elders in het land hebben "gilets jaunes" al een minuut stilte gehouden voor het slachtoffer.

Meer dan 100 gewonden

Ook op andere plaatsen zijn incidenten gemeld, niet zelden waarbij een auto op een blokkage inrijdt. Volgens een mededeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken vielen verspreid over Frankrijk meer dan 100 gewonden, van wie 5 er erg aan toe zijn.

"Ons niveau van ongerustheid is maximaal", zo formuleerde minister Castaner het in de loop van de dag. Hij riep de betogers op om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. De politie pakte 52 mensen op, 38 mensen zijn effectief van hun vrijheid beroofd. Bij een wegversperring in de Haute-Savoie hebben de ordediensten ook traangas ingezet. 

Ook in Parijs hebben de ordediensten traangas gebruikt om manifestanten te verdrijven. Zij waren in de vooravond met honderden op weg naar het Elysée, de residentie van de Franse president. De buurt werd afgesloten.

AFP or licensors

VRT-reporter Steven Decraene stond eerder vandaag bij een blokkade in de omgeving van de stad Rijsel. Hij stelt vast hoe automobilisten op de snelweg A1 naar Parijs stilaan hun geduld verliezen. De politie tracht verzoenend op te treden. 

 Bekijk hier de reportage van Steven Decraene in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen