Ook in Wallonië protest tegen hoge brandstofprijzen

In Wallonië  blokkeren actievoerders een aantal olieopslagplaatsen uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. Zo is de toegang tot de raffinaderij van Total in Feluy in Henegouwen geblokkeerd. Het bedrijf beklemtoont dat er geen risico is op een tekort aan brandstoffen.

Tientallen actievoerders in gele hesjes blokkeren de toegang tot de raffinaderij van Total in Feluy. Ze delen ook pamfletten uit aan automobilisten. De lokale politie van de zone Mariemont is ter plaatse. Gisteren werd daar ook al actie gevoerd. Op vraag van de directie van de petroleumgroep, traden gisteren deurwaarders op om dwangsommen op te leggen in geval van voortzetting van de blokkades.

"We hebben geen risico op brandstoftekorten vastgesteld", aldus een woordvoerder van Total. "De toestand wordt van nabij gevolgd en onderzocht. Wij vragen automobilisten echter in elk geval om hun gebruiksgedrag niet te wijzigen en naar de tankstations te snellen, dat kan een katalysator zijn voor een tekort".

In Doornik verzamelden vanochtend een 50-tal mensen op de site Tournai-Expo, nabij de E42, om deel te nemen aan een protestactie tegen de verhoging van de brandstofprijzen, die vandaag vooral in Frankrijk plaatsvindt. Op de lanen van de stad voeren ze met auto's een "operatie slak". Dat veroorzaakt enige verkeershinder, maar dusver zonder incidenten. "Er is ons verzekerd dat ze het grondgebied van de stad niet zullen verlaten en geen brandstopdepots zullen blokkeren", aldus politiecommissaris Joël Danis. De actie zou tot 18 uur duren.

Vandaag zijn er vooral in Frankrijk acties tegen de dure brandstofprijzen. Daar nemen zo'n 124.000 mensen deel aan honderden acties. 

Meest gelezen