Videospeler inladen...

Speurders hopen na identificatie Corrie van der Valk nog veel meer zaken op te helderen door nieuwe DNA-databank

Justitie hoopt de komende jaren nog veel meer gevallen van vermiste personen op te lossen via DNA-onderzoek. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt bevestigd aan VRT NWS. Gisteren raakte bekend dat het lichaam van Corrie van der Valk, die 17 jaar geleden verdween, dankzij DNA-onderzoek geïdentificeerd is. De erfgename van de bekende Nederlandse hoteldynastie lag al die tijd anoniem begraven in Bois-de-Villers, een dorp nabij Namen.

Op dit moment liggen in België 135 niet-geïdentificeerde mensen begraven die sinds 1975 zijn overleden. Maar speurders van de Cel Vermiste Personen hopen dat ze velen daarvan zullen identificeren.

Die hoop wordt gesterkt doordat de speurders in korte tijd twee zaken hebben kunnen oplossen: de dood van Corrie van der Valk en de moord op de Vietnamese Nguyen Thi Xuan.

De twee successen op korte tijd zijn te danken aan de DNA-bank voor vermiste personen, waar de Cel Vermiste Personen sinds juli dit jaar over beschikt. Sindsdien zijn de speurders beginnen snuisteren in een aantal dossiers, zegt Guido Van Rillaer van de Cel Vermiste Personen.

DNA-staal

“Er was geen DNA-materiaal meer beschikbaar van het lichaam dat het onbekende dat in 2001 gevonden werd. Na akkoord van het parket van Namen, hebben we daarom haar graf geopend om een DNA-staal te kunnen nemen”, legt Van Rillaer uit. Dat bleek dus een match op te leveren met DNA-materiaal dat de Nederlandse collega’s ter beschikking hadden gesteld.

Door de DNA-databank de komende tijd te voeden met extra gegevens denkt Van Rillaer dat er nog meer zaken opgehelderd kunnen worden. “Het is de bedoeling om zo veel mogelijk openstaande dossiers in de databank te stoppen. Hoe meer informatie in die databank terecht komt, hoe groter de kans dat er resultaten komen”, spreekt Guido Van Rillaer hoopvol.

Hoe meer informatie in die databank terecht komt, hoe groter de kans dat er resultaten komen.

Op deze manier hoopt de cel dus veel van de 135 onbekende personen die begraven liggen een naam te kunnen geven, zodat hun familie weet wat er met de betreurde is gebeurd. "Nabestaanden hebben het recht om te weten wat er met hun familielid is gebeurd, zelfs als het heel lang geleden is",

Het merendeel van de onbekende lichamen zijn trouwens mannen. De lijken worden steeds begraven op het kerkhof van de gemeente waar ze gevonden zijn. Om hun DNA te achterhalen, moeten de lichamen niet volledig opgegraven worden, er moet enkele een klein staal genomen worden via een opening in het graf.

Meest gelezen