Wikipedia

Stroomschip zal misschien bij Schelle aanmeren

Energieleverancier Engie Electrabel wil laten onderzoeken of het mogelijk is om een stroomschip vanuit de Noordzee de Schelde te laten opvaren tot in Schelle, bij Antwerpen. Dat schrijft De Tijd. Stroomschepen zijn drijvende elektriciteitscentrales en zouden ingezet kunnen worden om het dreigende stroomtekort van deze winter op te vangen.

"Er is nog niets beslist maar de locatie in Schelle is wel één van de plekken die worden onderzocht", bevestigt Ann-Sophie Hugé van Engie Electrabel. "Daarom zijn ook de nodige contacten aan het leggen met de overheid."

Een onderzoek naar een locatie blijkt noodzakelijk omdat eerst aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan vooraleer een stroomschip ook echt ingezet zal kunnen worden.

"De goede aansluiting op het hoogspanningsnet is bijvoorbeeld nodig", zegt Hugé. "Daarover is nog volop overleg met netbeheerder Elia." Schelle is een optie omdat daar een oude elektriciteitscentrale langs de Schelde ligt.

(Lees verder onder de archieffoto van de centrale in Schelle.)

LHOON - Flickr / Creative Commons by-sa

Stroomschepen zijn drijvende elektriciteitscentrales. Het zijn schepen die diesel- of gasgeneratoren aan boord hebben waarmee elektriciteit kan worden opgewekt. Momenteel worden stroomschepen vooral ingezet als noodoplossing in ontwikkelingslanden. Als ze effectief ons land met stroom zouden bevoorraden, dan zou dat de eerste keer zijn dat zoiets in Europa gebeurt.  

Meest gelezen