Videospeler inladen...

Trump bezoekt afgebrand stadje in Californië: “Dit mogen we niet meer meemaken”

President Donald Trump heeft een bezoek gebracht aan het stadje Paradise dat helemaal verwoest is door de hevige bosbranden in het noorden van de staat Californië. De Amerikaanse president sprak er met hulpverleners terwijl het aantal vermisten in het rampgebied opgelopen is tot ruim duizend.

“Niemand heeft kunnen denken dat dit ooit zou gebeuren”, zei Trump terwijl hij een bezoek bracht aan een camping die helemaal in de as is gelegd. “Dit is heel triest om te zien. Wat de slachtoffers betreft, kent niemand de definitieve tol al”, zei de president over de niet te overziene ramp die Californië deze week heeft getroffen.

In het stadje Paradise zijn inmiddels de lichamen van 71 inwoners geborgen. Maar velen leven nog in het ongewisse, want de lijst met vermisten is aangegroeid tot ruim duizend namen, maar de autoriteiten vermoeden dat daar ook mensen bij zijn die veilig zijn, maar als vermist zijn opgegeven.

“Great climate”

De bosbranden zijn de dodelijkste en meest verwoestende ooit in Californië. Trump noemde de vernielingen verschrikkelijk, maar bleef wel vasthouden aan zijn overtuiging dat de toenemende droogte en het gestegen risico op bosbranden niets te maken heeft met een veranderend klimaat, zoals wetenschappers zeggen.

Toen een journalist hem vroeg of deze branden zijn visie op klimaatverandering verandert, antwoordde Trump negatief: “Nee. Ik heb een sterke overtuiging. Ik wil een fantastisch klimaat en dat zullen we krijgen.”

Trump beloofde in het bijzijn van de huidige en de toekomstige gouverneur van Californië om de staat te helpen. Voor Trump zijn de branden vooral een gevolg van slecht bosbeheer. Daarom belooft hij extra geld om dat aan te pakken. "We zullen heel veilige bossen krijgen, want we mogen dit niet jaarlijks meemaken."

Voor hij naar Californië afreisde zei Trump dat hij het onder andere over bosbeheer zou hebben. "Daar heb ik het al lang over, maar nu weet iedereen wat we moeten doen", aldus de president. "Het had al vele jaren geleden gebeurd moeten zijn, maar ik denk dat iedereen nu het licht heeft gezien en alle neuzen nu in dezelfde richting staan."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen