Vzw Habbekrats wint Kinderrechtenprijs 

De jeugdorganisatie vzw Habbekrats heeft de Kinderrechtenprijs 2018 gewonnen. Die prijs wordt uitgereikt door een jury van kinderen en jongeren en is 10.000 euro waard. "We hebben voor Habbekrats gekozen omdat die organisatie heel bewust bezig is met kinderrechten en er zonder onderscheid is voor elk kind en elke jongere", zegt Louise (17), één van de jongeren van de jury. De prijs werd uitgereikt in het Federaal Parlement.

Habbekrats is een jongerenorganistatie die zich inzet voor jongeren van 8 tot 18 jaar. De vereniging heeft 13 warme huizen waar kinderen en jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Ze werkt ook op speelpleinen en organiseert kampen. 

De Kinderrechtenprijs wordt georganiseerd door het Kinderrechtencommissariaat (KRC), de Délégué général aux droits de l’enfant (DGDE) en de ngo Plan International België. Fifty-One International en Litiguard financierden de prijs. Vorig jaar kwamen intiatieven uit Wallonië en Brussel in aanmerking voor de prijs, dit jaar was het de beurt aan initiatieven uit Vlaanderen en Brussel. 

Habbekrats kreeg de cheque van 10.000 euro en een trofee gemaakt door leerlingen van het vierde jaar Metaal/Techniek van het VIIO in Tongeren. De andere vier finalisten kregen een trofee dankzij de klas lassen van het CLW Lendelede. 

Een groep van 60 jongeren, met onder andere vertegenwoordigers van de organisaties die zich voor de prijs hadden ingeschreven, selecteerde de finalisten. Vervolgens werd uit de niet-finalisten een jury samengesteld van 20 jongeren – 10 Nederlandstaligen en 10 Franstaligen – om de winnaar te kiezen. De jury kwam een weekend lang samen om te beslissen over de criteria waaraan de winnaar moet voldoen, om de kandidaten vragen te stellen en om de uiteindelijke knoop door te hakken.

De 5 finalisten

In volgend filmpje van de organisatie stellen de vijf finalisten zich voor.

Videospeler inladen...

Meest gelezen