Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Zwarte gouverneurskandidate in de Amerikaanse staat Georgia trekt naar rechtbank

Stacey Abrams, die in de Amerikaanse staat Georgia meedong voor het gouverneurschap, gaat de organisatie van de verkiezingen aanvechten voor een federale rechtbank. Dat berichten Amerikaanse media.

Abrams gaf toe dat haar Republikeinse tegenkandidaat Brian Kemp meer stemmen behaalde en dus de nieuwe gouverneur van Georgia wordt. "Maar ik wil niet buigen, want de democratie is uitgehold", klonk het.

Kemp haalde het meeste stemmen, maar wordt door zijn Democratische tegenkandidate beschuldigd van "mismanagement" bij de organisatie van de verkiezingen. Begin november, op de verkiezingsdag zelf, waren er al kiezers die een klacht hadden ingediend.

Kemp was als 'secretary of state' verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen en het registratieproces. Tegelijk was hij ook kandidaat-gouverneur voor de Republikeinen. Al snel doken er vermoedens op over belangenvermenging en "voter suppression". Tienduizenden voornamelijk zwarte kiezers zouden zich niet hebben kunnen registreren vanwege de verstrengde wetgeving rond hun identificatie. Stacey Abrams rekende op die stemmen om de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse gouverneur uit de geschiedenis te worden.

Op de verkiezingsdag zelf waren er ook heel wat problemen met defecte stemmachines, waardoor kiezers urenlang in de rij moesten staan. Verschillende stembureaus in Georgia bleven daarom langer open dan gepland.

Stacey Abrams kondigde aan "een van de volgende dagen tegen de staat Georgia klacht te zullen indienen bij een federale rechtbank, wegens het mismanagement van deze verkiezingen en om toekomstige verkiezingen te beschermen."

Meest gelezen