Videospeler inladen...

12 everzwijnen doodgeschoten tijdens drukjacht in Postel

In Postel, bij Mol, hebben jagers deelgenomen aan een grote drukjacht op everzwijnen. Ze schoten 12 dieren dood. Everzwijnen veroorzaken al jaren problemen in de streek, omdat ze met teveel zijn. 

45 jagers

De everzwijnen vernielen de velden van de landbouwers in de buurt of richten schade aan in natuurgebieden. Daarom worden af en toe drukjachten georganiseerd. Aan de drukjacht van vandaag namen zo'n 45 jagers deel, en de jacht werd gecoördineerd door het Agentschap Natuur en Bos. 

"Drijvers proberen het wild naar de lopers toe te drijven" vertelt Rudi Van Decraen, de voorzitter van de Hubertusvereniging, dat is de Vlaamse jagersvereniging. "Zo komen de dieren voor de geweren terecht, en kunnen ze geschoten worden."

Bestand fel uitgedund

Tijdens een grote drukjacht vorig jaar in Mol Postel werden er nog 64 everzwijnen doodgeschoten, nu dus maar 12. "Dat komt omdat er hier in 2017 meer dan 200 everzwijnen werden doodgeschoten", gaat Rudi Van Decraen verder. "Daardoor was het bestand al fel uitgedund, en dat is de reden waarom er dit jaar minder everzwijnen zijn geschoten dan vorig jaar. Toch was deze jacht een succes."  

Op het kerstmenu

De gedode everzwijnen zullen worden onderzocht door medewerkers van het INBO, da's het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. "Zij zullen stalen nemen en die onderzoeken op bepaalde ziektes. Als het vlees veilig wordt verklaard, komen de everzwijnen in de voedselketen terecht", legt Rudi Van Decraen uit. "Sommige dieren werden door de jagers zelf meegenomen. Die zullen waarschijnlijk met kerst of nieuwjaar op het menu verschijnen." 

Op zaterdag 15 december volgt een tweede grote drukjacht op everzwijnen in Postel. 

Meest gelezen