Al 140.000 herdenkingsbeeldjes opgehaald in Ieper

De ontmanteling van "Coming world remember me", het kunstproject van Koen Vanmechelen met 600.000 beeldjes aan de Palingbeek in Ieper, gaat hard. Mensen nemen de beeldjes mee naar huis of brengen ze naar het graf van een slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog. Maar er is ook kritiek op bezoekers die te veel beeldjes meenemen of er onrespectvol mee omspringen.

Vanaf donderdag 15 november kon iedereen een of meerdere beeldjes gratis komen ophalen uit het grote veld van 600.000, dat sinds april in het provinciaal domein De Palingbeek ligt. De dagen daarvoor waren er al clandestiene klanten. Sinds donderdag is het hek van de dam: vele duizenden mensen zijn naar Ieper afgezakt. 

"Graaiers"

Dit weekend was er zelfs sprake van file naar en van het Palingbeekdomein en van overvolle parkeerterreinen. Met touw en nadarhekken wordt de mensenstroom in goede banen geleid, maar niet iedereen gedraagt zich sereen. Op sociale media is veel kritiek te horen op de hebberigheid van sommigen, die beladen met tassen en karretjes vol beeldjes vertrekken, of die er respectloos op trappen. 

Jan Moeyaert, intendant van het project, verwacht dat de rust volgende week terugkeert en dat het minder druk wordt. Hij vermoedt dat alles samen zo'n 300.000 beeldjes zullen worden opgehaald. De rest krijgt mogelijk een vaste plek aan de Palingbeek, bij het grote ei van kunstenaar Koen Vanmechelen, dat er ook blijft staan, maar op een andere locatie. 

Respectvolle plek

Veel mensen gaan wél eerbiedig om met de gratis beeldjes: ze geven ze een betekenisvolle plek thuis, blijkt uit foto’s die op sociale media worden gedeeld. Sommigen brengen het beeldje naar het graf van een slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog. Wie zelf een beeldje voor het project maakte, is namelijk verbonden aan één persoon uit de lijst van 600.000 mensen die tijdens WO I op Belgische bodem het leven lieten, militairen zowel als burgers. 

Er zijn al beeldjes gezet op Britse begraafplaatsen en aan gedenkplekken, zoals de Menenpoort in Ieper of het Ploegsteert Memorial, en ook op de Duitse begraafplaatsen in Vladslo en Langemark. Veel beeldjes worden ook meegenomen of opgestuurd naar het buitenland. Of mensen zetten het bij het graf van een familielid dat omkwam in de oorlog. Er zijn wel strikte spelregels: het is verboden om de beeldjes te koop aan te bieden, fysiek of via het internet.

Aan het project “Coming world remember me” van Koen Vanmechelen hebben de afgelopen vier jaar 180.000 mensen meegewerkt. Ze maakten alles samen 600.000 ineengedoken figuurtjes van klei. Die werden daarna gebakken en collectief op de grond geschikt in het provinciaal domein De Palingbeek nabij Ieper. Daar hebben ze zeven en een halve maand gelegen.

Enkel twee grotere beelden van Vanmechelen blijven daar; de rest wordt nu verdeeld. Tot 20 december kan het grote publiek een of meerdere beeldjes ophalen, elke dag tussen 8u30 en 16u. 

Meest gelezen