Foto Kurt bvba

Almaci over VN-migratiepact: "Premier Michel laat zich gijzelen door de N-VA"

Premier Charles Michel (MR) dreigt zijn internationale geloofwaardigheid te verliezen als ons land het VN-migratiepact van Marrakesh volgende maand niet zal onderschrijven. Dat stelt althans Meyrem Almaci, voorzitter van oppositiepartij Groen, in De Zondag. Binnen de regering staat de N-VA op de rem. "Premier Michel laat zich door hen gijzelen", vindt Almaci. 

Binnen de federale regering wordt nog steeds gebakkeleid over de vraag of ons land volgende maand in de Marrokaanse stad Marrakesh het VN-migratiepact al dan niet gaat onderschrijven. Over dat pact is twee jaar onderhandeld, maar in verschillende landen gaan nu steeds meer kritische vragen op. Binnen onze federale regering is de N-VA erg weigerachtig. 

Volgens Groen-voorzitter zit premier Michel daardoor in een benarde situatie. "De tekst van het pact is door hem als een enorme stap vooruit verdedigd geweest voor de Verenigde  Naties. Als de liberale premier nu terugdeinst omdat de N-VA - opgejaagd door het Vlaams Belang en de Europese populisten - hier een regeringscrisis rond organiseert, dan stel ik mij de vraag in hoeverre Michel internationaal nog een uitspraak kan doen."

"Michel laat zich gijzelen door de N-VA", gaat Meyrem Almaci verder. "Ik heb daar geen begrip voor. En ik heb nog veel minder begrip voor het feit dat de N-VA twee jaar te laat wakkerschiet, vooral opgejaagd door rechtsextremisten."

Almaci stelt daarbij dat het VN-migratiepact volgens haar een "evenwichtig akkoord" is. "Het pact pleit niet voor open grenzen en zet de deur niet open voor ongebreidelde migratie. Het pleit voor een realistisch, humaan en ordentelijk kader. Ik kan me niet voorstellen dat we ons daar als democratisch land niet achter zouden scharen."

 

Meest gelezen