Videospeler inladen...

Argentinië: "We hebben de middelen niet om wrak onderzeeër boven te halen", 3 dagen van nationale rouw

Argentinië heeft niet genoeg middelen om het wrak van onderzeeër ARA San Juan boven te halen. Dat heeft de Argentijnse minister van Defensie gezegd. De duikboot met 44 bemanningsleden aan boord verdween vorig jaar van de radar en werd pas nu, één jaar later, teruggevonden op de bodem van de Atlantische Oceaan. De Argentijnse president heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Eén jaar is er gezocht naar het wrak van de Argentijnse onderzeeër ARA San Juan. De duikboot is uiteindelijk teruggevonden, 600 kilometer van de Argentijnse kust op een diepte van 900 meter. Gabriel Attis, commandant bij de marine, bevestigde gisteren dat de onderzeeër geïmplodeerd was. "De romp was totaal misvormd, ingestort. Het puin was verspreid tot 70 meter ver." Intussen zijn ook de eerste beelden van het wrak gepubliceerd. Daarop is inderdaad te zien hoe de wrakstukken over de zeebodem verspreid liggen.

Lees verder onder de foto's.

AFP or licensors
AFP or licensors

Het wrak bergen, is geen sinecure. De onderzeeër ligt ver uit de kust, diep onder water en op een moeilijke zeebodem. De operatie is technisch én daardoor zeer duur. De Argentijnse minister van Defensie heeft op een persconferentie al laten verstaan dat het land de duikboot niet kan bovenhalen: "We hebben de middelen niet."

Maar daar hebben de familieleden van de 44 bemanningsleden geen boodschap aan. Zij willen dat het wrak bovengehaald wordt. "Als we het wrak niet zien, kunnen we het hoofdstuk niet afsluiten. Daarom vragen we dat de president een manier vindt om het boven te halen." Daarnaast vragen de families ook om een onafhankelijk onderzoek.

De Argentijnse president Mauricio Macri heeft in een videoboodschap verteld dat "het onderzoek naar de waarheid" nu aanbreekt. "Dat zijn we verplicht om eer en respect te bewijzen aan de 43 helden en 1 heldin en hun families." Hij heeft intussen ook drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Videospeler inladen...

Meest gelezen