Videospeler inladen...

Nooit eerder droegen zoveel mensen de gordel, al doen we het minder op de achterbank en in bestelwagens

Liefst 95 procent van de Belgen draagt de veiligheidsgordel vooraan in de wagen. Dat blijkt uit een onderzoek van verkeersinstituut Vias. Nog nooit lag dat percentage zo hoog, bij de eerste meting in 2003 zaten we nog op 56,6 procent. Dankzij de stijgende gordeldracht zijn de voorbije jaren tientallen mensenlevens gered.

De sensibiliseringscampagnes van de afgelopen jaren en de "gordelverklikkers" - het biepsignaal wanneer de gordel niet is vastgeklikt en dat sinds 2009 verplicht is op de bestuurderszetel - werpen duidelijk hun vruchten af.

"Het heeft er toe bijgedragen dat het aantal personen dat de gordel draagt fors gestegen is", zegt Stef Willems van Vias Institute. Het percentage mensen dat de gordel draagt is momenteel 95,2 procent vooraan in de wagen, een enorme stijging ten opzichte van 2003 toen de eerste meting werd gedaan. Achterin is de gordel ook verplicht, maar daar ligt het percentage toch een stuk lager: 86,3 procent.

Bestuurders in bestelwagens klikken zich duidelijk minder vast, daar doet 85,5 procent de veiligheidsgordel om. "Dat verschil is te verklaren omdat bestelwagens meestal gebruikt worden om veelvuldige leveringen te doen op korte trajecten en meestal binnen de bebouwde kom", weet Stef Willems. "Het is belangrijk om die bestuurders en bedrijven duidelijk te maken dat de gordel effectief levens kan redden en dat je zelfs bij lagere snelheden ernstige verwondingen kan oplopen als je je gordel niet draagt."

De gordel kan levens reden. Ook bij lage snelheid kan je ernstig gewond raken als je de gordel niet draagt

De vorige gedragsmeting over de gordeldracht dateert van 2015, toen zat de gordeldracht vooraan in de wagen op 92 procent. "Door de stijging van de afgelopen 3 jaar zijn meer dan 40 doden en zwaargewonden op onze wegen vermeden kunnen worden", stelt Stef Willems van Vias.

"De gordel blijft dus een heel belangrijk veiligheidsmechanisme", klinkt het. "Het doel is om de komende jaren de gordeldracht op elke plaats in de wagen op hetzelfde hoge niveau te krijgen. Daarom hopen we dat de plannen om binnenkort de gordelverklikker op elke plaats - dus ook achteraan - te verplichten snel van kracht worden.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal": (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

De gordel in drie cijfers

De gordel vermindert het risico om te sterven of ernstig gewond te raken in een ongeval met 40 à 50 procent.

Iemand die uit de wagen geslingerd wordt, loopt 5 keer meer kans om te sterven dan iemand die vastgemaakt is.

De impact van een ongeval aan 50 kilometer per uur is 35 keer het lichaamsgewicht van een persoon. Een volwassene van 75 kg wordt zo een massa van meer dan 2,5 ton.

Meest gelezen