Videospeler inladen...

Brandstofprotest in Frankrijk houdt aan, premier houdt been stijf

De Franse premier Édouard Philippe zegt dat hij niet zal plooien voor het massale protest in zijn land tegen de hoge brandstofprijzen in zijn land. De eerste minister zegt dat de beleidsrichting die is ingeslagen de juiste is, en dat die koers aangehouden zal worden. Intussen zijn al ruim 400 gewonden gevallen bij de protestacties, onder wie 15 zwaargewonden.

In heel Frankrijk hebben het afgelopen weekend hondderduizenden manifestanten actie gevoerd tegen de geplande belastingverhogingen en het hervormingsbeleid van president Emmanuel Macron. "De vrijheid van betoging is gegarandeerd, maar het is geen anarchie", zegt premier Philippe daarover. "Veiligheid was altijd de prioriteit."

De premier heeft de boodschap van de betogers wel gehoord, verzekert hij. "We proberen daar een antwoord op te geven", klonk het. "Emmanuel Macron heeft trouwens een koers uitgezet die aan een groot deel van de uitgesproken verzuchtingen tegemoetkomt."

De Franse premier legde uit dat "een van de engagementen van de regering is ervoor te zorgen dat op het einde van de legislatuur, en vanaf dit jaar, het niveau van belastingen en taksen daalt". De nadruk zou dan meer komen te liggen op belastingen op CO2 en vervuiling, en minder op arbeid. "Dat is noodzakelijk als we de Franse welvaart willen behouden."

Dodelijk slachtoffer

Gisteren hebben zich in totaal 287.710 mensen gemobiliseerd onder de noemer "gilets jaunes" (gele hesjes) om te protesteren tegen de hoge brandstofprijzen. Dat deden ze verspreid over 2.034 plaatsen, veelal door een wegblokkade op te werpen. 

Op verschillende plaatsen kwam het tot ongeregeldheden, niet zelden werd daarbij een manifestant aangereden aan een wegblokkade. Gisteravond stond de balans op 227 gewonden en een dode. 

Het dodelijke incident gebeurde zaterdagochtend, in de Savoie. Bij een blokkade in de plaats Pont-de-Beauvoisin werd een manifestante aangereden door een vrouw die met haar dochter op weg was naar de dokter. De vrouw die achter het stuur zat, is aangehouden op verdenking van vrijwillige doodslag. 

Onrust duurt voort

Ook vandaag bleef het niet rustig. Minister Castaner spreekt van "agressie, gevechten, messengetrek en idioot gedrag door alcoholgebruik". In heel Frankrijk gingen zondag zo'n 46.000 mensen demonstreren.

In totaal zijn nu meer dan 400 gewonden geteld, onder wie ook politieagenten en brandweermannen. 15 gewonden zijn er erg aan toe. Ruim 280 mensen werden opgepakt, een kleine 160 werden nadien ook effectief opgesloten.

Vanmiddag nog raakte opnieuw een manifestant zwaargewond toen een automobilist die werd tegengehouden zijn geduld verloor en door de blokkade reed. De manifestant werd over 15 meter meegesleurd. Het incident gebeurde in Saint-Quentin in het departement Aisne. De manifestant is volgens de ordediensten niet in levensgevaar, de automobilist pleegde vluchtmisdrijf.

Disneyland

In de late namiddag weren verspreid over Frankrijk nog zo'n 150 protestacties gehouden. Volgens de krant Le Parisien had een delegatie van de "gilets jaunes" zich opgesteld aan Disneyland Parijs. Ze zouden erin geslaagd zijn om de parking -die normaal 30 euro per dag kost - gratis te maken.

In Caen (Normandië) werden 1.000 manifestanten die een wegblokkade hadden opgeworpen, door de politie met traangas uiteengedreven.  

Ook in ons land, in Wallonië, zijn er op enkele plaatsen nog blokkades van brandstofopslagplaatsen. De "gilets jaunes" in ons land hebben aangekondigd dat ze een politieke beweging zullen worden die volgend jaar in mei zal deelnemen aan de federale verkiezingen. Dat heeft hun woordvoerder gezegd in Namen.

Herbekijk hieronder de beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen