Videospeler inladen...

Akkoord in Oostende: Open VLD, N-VA, Groen en CD&V willen samen besturen

In Oostende is er een akkoord over de vorming van een nieuw stadsbestuur. Open VLD, Groen, N-VA en CD&V gaan er samen een meerderheid vormen. Er is een inhoudelijk akkoord, maar nog geen verdeling van de portefeuilles. Nu gaat het akkoord naar de leden en begint de verdeling van de schepenen onder de vier partijen. Open VLD'er Bart Tommelein is de beoogde burgemeester.

Vijf weken na de gemeenteraadsverkiezingen komt er witte rook uit Oostende. Na lang onderhandelen hebben Open VLD, de N-VA, Groen en CD&V een inhoudelijk akkoord bereikt. Dat liet Open VLD-lijsttrekker Bart Tommelein zondagavond eerst weten via Twitter. 

Wouter De Vriendt (Groen) en Björn Anseeuw (N-VA) bevestigen het nieuws. Ook zij gaat niet in op de inhoud, maar noemen het een goed akkoord. "Dit is het einde van de laatste rechte lijn richting de laatste rechte lijn", aldus Anseeuw. "Het is een ambitieus en inhoudelijk sterk akkoord", vult De Vriendt aan.

Er wordt verwacht dat de liberaal Tommelein de nieuwe burgemeester wordt van Oostende.  In een eerste reactie aan VRT NWS zegt Tommelein dat de onderhandelaars "goede oplossingen hebben gevonden, met insteken van de vier verschillende partijen, voor de toekomst van Oostende."

"We hebben onderling afgesproken dat we nog niet over de inhoud communiceren, maar uiteraard gaan we de grote uitdagingen van Oostende aan: het armoedebeleid heeft absolute prioriteit.” Maar ook het sociale beleid en de mobiliteit zullen volgens Tommelein speerpunten zijn voor het nieuwe stadsbestuur.

Ik heb altijd gezegd dat ik in principe minister zou blijven tot het einde van mijn mandaat en dat is niet zo gek lang meer.

Bart Tommelein (Open VLD)

Tommelein is nu nog Vlaams minister van Begroting, Financiën & Energie. Wanneer hij daarmee stopt, om burgemeester te worden, is nog niet duidelijk. "Ik heb altijd gezegd dat ik in principe minister zou blijven tot het einde van mijn mandaat en dat is niet zo gek lang meer."

Als Tommelein burgemeester wordt, zal er voor het eerst in 21 jaar geen socialistische burgemeester zijn in de kuststad. De socialisten waren de grote verliezer bij de stembusgang: ze verloren ruim 9 procentpunt. Het is een einde van een tijdperk. Tommelein herinnert eraan dat het 60 jaar geleden is dat er een liberaal burgemeester van Oostende was: Adolphe Van Glabbeke.

Klavertje vier

Tommelein sprak op verkiezingsdag al zijn voorliefde uit voor zijn "klavertje vier" met Open VLD, N-VA, Groen en CD&V, maar Groen was niet meteen gewonnen voor dat idee en lonkte naar een coalitie met de Stadslijst van Johan Vande Lanotte en Open VLD, maar dat zag Tommelein niet zitten. Een coalitie met N-VA lag moeilijk bij de groenen.

Het water leek heel diep, maar Tommelein werkte een nota uit met de grootste bekommernissen van Groen. Uiteindelijk bleek dat een belangrijke basis om verder te gaan. Groen kreeg kort voor de herfstvakantie groen licht van de achterban om de onderhandelingen verder te zetten, ondanks een offensief van nationaal SP.A-voorzitter John Crombez.

Ik heb duidelijk gemaakt dat het water niet zo diep is en wij een socialer beleid kunnen voeren dan men denkt.

Bart Tommelein (Open VLD)

Hoe heeft Tommelein de groenen in bad kunnen trekken? "Ik heb duidelijk gemaakt dat het water niet zo diep is en wij een socialer beleid kunnen voeren dan men denkt", zegt hij aan VRT NWS. "Uiteraard zijn er verschillen, maar dat kan ook een verrijking zijn."

Wat heeft Wouter De Vriendt van Groen overtuigd om de band met SP.A los te laten? "Oostende zat in een impasse. Als politicus moet je dan uit je comfortzone stappen, verantwoordelijkheid te nemen, bruggen te bouwen en sterke compromissen te sluiten. Het resultaat mag gezien worden."

Schot in de zaak

Na een moeilijk begin, kwam er twee weken geleden schot in de zaak en begonnen de formatiegesprekken formeel. Uiteindelijk heeft het nog tot eind deze week geduurd om met de vier onderhandelende partijen tot een bestuursakkoord te komen. Dat wordt nu voorgelegd aan de partijen. De volgende en laatste stap is het verdelen van de schepenambten onder de verschillende partijen.

Meest gelezen