Een 3D-print van een bochelvlieg in Frankfurt, Duitsland.

De paddenstoelenmug en de bocheldansvlieg, nieuwe insectensoorten ontdekt bij groeve in Nederland

In de buurt van Maastricht, net bij de grens met ons land, zijn dertig insectensoorten ontdekt die nog niet in onze streken voorkwamen. De insecten zijn gevonden op de heuvel van een vroegere mergelgroeve. Twee soorten blijken zelfs helemaal nieuw voor de wetenschap: de bocheldansvlieg en de paddenstoelenmug, zegt Paul Beuk van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht op NPO Radio 1.

Onder de nieuwe soorten voor Nederland zitten bochelvliegen, steltmuggen (foto onder), lansvliegen, bladvliegen, bocheldansvliegen en paddenstoelmuggen. Die laatste twee zijn volgens Paul Beuk nooit eerder gezien. Eén van de bochelvliegen is een parasiet van reuzenmieren, die in Nederland zeldzaam zijn, aldus de conservator. "De reuzenmieren zouden dus ook in de buurt moeten zitten", redeneert Beuk logischerwijze.

Robert Webster/Wikimedia Commons

Een half jaar geleden plaatste het Natuurhistorisch Museum in een groeve van de Sint-Pietersberg een insectenval en die leverde onverwacht veel insecten op. Hoe het komt dat er zoveel verschillende insecten gevonden zijn, is nog onduidelijk, maar de aanwezigheid van verschillende biotopen in de omgeving en de gunstige "aanvliegroute" op de helling spelen waarschijnlijk een rol, aldus Beuk.

Het natuurgebied waar de insectenval staat, werd drie jaar geleden aangelegd als kalkgraslandhelling. Het doel van Natuurmonumenten en het Natuurhistorisch Museum Maastricht is om de ontwikkelingen op de helling minstens enkele jaren te blijven monitoren en de resultaten te vergelijken met de gegevens uit insectenvallen die in de jaren 80 en 90 in andere delen van de groeve stonden.

Meest gelezen