AP2007

Ex-rugbykapitein Wales slachtoffer homofoob geweld in Cardiff

De gewezen kapitein van de nationale rugbyploeg van Wales is afgelopen weekend het slachtoffer geworden van homofoob geweld. De tiener die hem aanviel, excuseerde zich nadien wel tijdens slachtoffer-daderbemiddeling met de politie.

In een video op zijn Twitter-account zei een gehavende Gareth Thomas (44) zondag dat hij tijdens een avondje uit in Cardiff aangevallen werd. "Ik was in mijn thuisstad slachtoffer van een haatmisdrijf vanwege mijn seksualiteit", zei Thomas. "Er lopen verschrikkelijk veel mensen rond die ons kwaad willen doen, maar helaas voor hen zijn er veel meer die ons willen helpen herstellen. Hopelijk zal dit dus een positieve boodschap zijn."

De politie van South Wales bevestigde op Facebook dat ze de zestienjarige aangepakt heeft die Thomas vrijdagnacht aanviel. "Op verzoek van Thomas was er slachtoffer-daderbemiddeling. De tiener aanvaardde en bood zijn excuses aan voor zijn daden."

Thomas speelde honderd tests voor Wales, waarvoor hij kapitein was. Ook was hij kapitein van de British and Irish Lions, een invitatieteam waarvoor de beste spelers uit Engeland, Schotland, Ierland en Wales kunnen uitkomen. In 2009 uitte hij zich als homo en sindsdien is hij een uitgesproken stem tegen homofobie in sport.

Meest gelezen