Videospeler inladen...

Finnen steken de draak met Trump: “We leren harken vanaf onze geboorte”

Om grote bosbranden zoals in Californië te voorkomen suggereert Donald Trump dat bossen geharkt moeten worden. “Toen ik de president van Finland ontmoette, zei hij dat zij veel tijd besteden aan harken en schoonmaken van hun bossen", beweerde de Amerikaanse president gisteren. Zijn Finse collega ontkent echter dat hij het met Trump over harken heeft gehad. Intussen wordt op sociale media duchtig de draak gestoken met Trump om zijn opmerkelijke uitspraak.

Donald Trump doet menig wenkbrauw fronsen na zijn bezoek aan verschillende plaatsen in Noord-Californië die de afgelopen week door zware bosbranden in de as werden gelegd. Toen een journalist Trump vroeg of de rampzalige branden zijn visie op klimaatverandering veranderen, antwoordde Trump dat dat niet het geval was: “Ik heb een sterke overtuiging. Ik wil een fantastisch klimaat en dat zullen we krijgen.”

Volgens Trump werden de bosbranden veroorzaakt door slecht bosbeheer. De president werd ook meteen heel pragmatisch: om te voorkomen dat er nieuwe bosbranden zouden ontstaan, moeten de bossen in Californië volgens de president geharkt worden. “Je moet zorg dragen voor de vloeren, de vloeren van het bos. Dat is heel belangrijk”, zei de president gisteren toen hij op een afgebrande camping stond. 

Trump zei dat bosbeheer in andere landen helemaal anders wordt aangepakt dan in de VS. De Amerikaanse president zei dat hij onlangs nog met zijn Finse collega had gesproken. “Hij noemde zijn land een bosnatie. Ze spenderen heel veel tijd aan harken, schoonmaken en dingen doen, en ze hebben geen enkel probleem”, aldus Trump.

De Finse president Sauli Niinistö zegt in een reactie aan de Finse omroep Yle dat Trump waarschijnlijk zinspeelde op hun ontmoeting tijdens de herdenkingsplechtigheden van de Eerste Wereldoorlog, vorige week in Frankrijk.

Niinistö bevestigt dat hij met Trump heeft gesproken en dat ze inderdaad over de preventie van bosbranden in Finland hebben gesproken, omdat Californië op dat moment getroffen werd door bosbranden, maar hij ontkent dat hij het over harken heeft gehad.

“Ik zei hem dat Finland grotendeels uit bossen bestaat, dat we een goed bewakingssysteem hebben en dat we goed zorg dragen voor onze bossen, maar harken, daar hebben we het niet over gehad”, zegt de president in een reactie aan de krant Ilta Sanomat.

Ongeloof

Op sociale media wordt vol ongeloof gereageerd op de uitspraak van Trump. Finnen wijzen erop dat ze helemaal niet harken in hun bossen. Dat zou immers onbegonnen werk zijn. Velen wijzen er ook op dat het koude, natte Finland en het warme, droge Californië geenszins te vergelijken zijn.

(Lees verder onder de tweets.)

Bij vele twitteraars is dan ook luid hoongelach te horen en wordt er gespot met de uitspraak van Trump.

Meest gelezen