Videospeler inladen...

Jo Vandeurzen zal uittredingsvergoeding opnemen na verkiezingen van mei

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zal na de verkiezingen van mei zijn uittredingsvergoeding opnemen. Dat bevestigde hij in "De zevende dag". Door zijn lange loopbaan zou dat bedrag volgens onze berekeningen theoretisch kunnen oplopen tot 136.000 euro. De uittredingsvergoeding moet volgens Vandeurzen zijn overstap naar een nieuwe professionele loopbaan vergemakkelijken. 

Dat Vandeurzen deze week aankondigde dat hij met de politiek wil stoppen en op 26 mei geen lijsttrekker zal zijn, heeft te maken met het feit dat de komende weken zeer belangrijk zijn voor lijstvorming. De oud-minister en partijvoorzitter laat het aan de CD&V over om te bepalen op welke plaats hij bij de parlementsverkiezingen zal staan. "Ik ga doen wat de partij mij vraagt", stelde hij.

Maar als hij verkozen wordt, zal hij wellicht niet zetelen, dat kan afgeleid worden uit zijn verklaring dat hij zijn uittredingsvergoeding wil opnemen. "Ik ga eerlijk zijn: ik ben heel lang in de politiek actief geweest. Er is een bepaalde regeling die trouwens al heel wat keren is aangepast. Die regeling ga ik uiteraard ondergaan", vertelt Vandeurzen (bekijk video hieronder) over de vergoeding. 

Videospeler inladen...

Vandeurzen vindt ook dat hij carrière heeft kunnen maken met een eigen stijl, voor sommigen "te soft", zonder oneliners. "Het is niet de waan van de dag die alles moet bepalen", aldus de minister.

Wat na de politiek? Terugkeren naar de planken van het amateurtoneel

Wat wil hij na zijn politieke carrière doen? "Ik zou straks graag enkele hobby's weer opnemen. Zoals spelen in amateurtoneel, een weinig bekende oude liefde van mij", zei Vandeurzen vandaag in Leuven in de marge van de voorstelling van Kindreflex. Vandeurzen liet al verstaan dat hij geen concrete plannen heeft voor de periode na de verkiezingen van mei. "De vrijgekomen tijd zou ik willen benutten met enkele hobby's. Zoals een terugkeer naar de planken van het amateurtoneel."

Vandeurzen over drie decennia politiek

Zijn mooiste periode in de politiek noemt Vandeurzen zijn beginjaren bij de toenmalige CVP in zijn woonplaats Genk, onder de vleugels van partij- en stadsgenoot Jef Gabriels: "We haalden een verpletterend aantal zetels, goed voor de absolute meerderheid. Dat is niet zo evident als je daar jaren later op terugblikt."

Vandeurzen maakte in drie decennia politieke bedrijvigheid bewuste keuzes, maar is niet blind voor de tol. "Vooral als partijvoorzitter van CD&V van 2004 tot 2007 was het heel hard werken. Terwijl de rest van het gezin al lang sliep, zat ik vaak tot 2 uur 's nachts over de dossiers gebogen."

Meest gelezen