Videospeler inladen...

Macron pleit in Berlijn voor sterker Europa om "mondiale chaos" te vermijden

De Franse president Emmanuel Macron is in Berlijn, waar hij een herdenking voor oorlogsslachtoffers bijwoonde. In de Bundestag, het Duitse parlement, pleitte hij opnieuw voor een sterker Europa, dat "de plicht heeft om de wereld niet te laten afglijden in chaos."

Macron was uitgenodigd in Berlijn voor Volkstrauertag, de Duitse nationale herdenkingsdag als eerbetoon aan alle slachtoffers van oorlogen. Hij werd ontvangen door zijn ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier.

Macron was daarna te gast in de Bundestag, het Duitse parlement. Het was al geleden van 2000 dat een Franse president daar een toespraak had gehouden (toen viel die eer te beurt aan Jacques Chirac).

In zijn speech herhaalde Macron zijn wens voor een "sterker, soevereiner Europa", waarin de Frans-Duitse as een verantwoordelijkheid op te nemen heeft. Nadat hij een paar weken geleden al had gepleit voor een Europees leger, en daarvoor bijval had gekregen van Merkel, sprak hij opnieuw zijn hoop uit in een gemeenschappelijke verdediging én een geharmoniseerd migratiebeleid en gemeenschappelijk budget voor de eurozone.  

"Europa kan zijn rol niet spelen als het niet meer verantwoordelijkheid opneemt voor zijn defensie en veiligheid en als het zich tevredenstelt met een bijrol op de internationale scène."

Moeten we dan blijven vastzitten in immobilisme?

Macron liet ook uitschijnen dat de Duitse regering van Angela Merkel het voorbije jaar te weinig is ingegaan op Franse voorstellen om Europa nieuw leven in te blazen. "Moeten we dan verkiezen om vast te blijven zitten in immobilisme?", vroeg hij. 

"Onze wereld staat op een kruispunt", zei de Franse president, die waarschuwde voor "nationalisme zonder geheugen" en "fanatisme zonder houvast".  "De strijd tegen populisme is niet gewonnen. "We moeten beginnen aan een nieuw hoofdstuk. Dat zijn we Europa verschuldigd."

Meest gelezen