AFP or licensors

Nog altijd ruim 200 blokkades in Frankrijk

In Frankrijk staan nog altijd een 200-tal blokkades opgesteld uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. Dat bericht de Franse zender BFMtv. Eerder op de dag waren er zelfs meer dan 2.000 acties waar 282.000 mensen aan deelnamen. Het ging onder meer om blokkades aan benzinestations, wegen of ronde punten.

De actiedag, die spontaan groeide na een oproep op sociale media, verliep erg tumultueus. Eén vrouw kwam om het leven toen een autobestuurster panikeerde en haar aanreed. Er waren ook meer dan 200 gewonden, van wie zes zware verwondingen opliepen, aldus BFMtv. Meer dan honderd mensen werden opgepakt.

Hoe het nu verder moet, is niet bekend. Op de website blocage17novembre.com, die de acties groepeert, verscheen zaterdagavond de oproep om nog een week door te gaan. Daarbij zouden ook luchthavens worden geviseerd. Vakbond CFDT lanceerde op zijn beurt een oproep aan president Macron om snel vakbonden en werkgeversorganisaties rond de tafel te brengen om een pact te sluiten rond "ecologische reconversie".

Zaterdagavond is onder meer de autosnelweg A4, in het oosten van Frankrijk, geblokkeerd in beide richtingen. Omdat de actievoerders er ook schade aanrichtten, is niet duidelijk wanneer de snelweg weer zal opengaan. In Caen, in het noorden van het land, worden delen van de stadsring geblokkeerd. De ordediensten vrezen voor een gespannen nacht, waarbij ook relschoppers zouden kunnen toeslaan.

Meest gelezen