De intrede van Sinterklaas en zijn pieten in Zaanstad dit jaar.

Tientallen aanhoudingen bij intrede van Sinterklaas in Tilburg

In Nederland blijft de onrust rond het uiterlijk van Zwarte Piet voortduren. In Tilburg zijn bij de intocht van Sinterklaas veertig tot vijftig pro-Zwarte Pietdemonstranten opgepakt. Ze wilden de confrontatie aangaan met demonstranten die tegen het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet zijn. Ook gisteren waren er incidenten in verschillende steden bij de intrede van de Sint. De intocht van Sinterklaas vandaag in Utrecht en Amsterdam zou wel rustig verlopen.

De kleur van Zwarte Piet houdt onze noorderburen al sinds 2011 in de ban en het debat lijkt steeds feller te worden gevoerd. Bij de intocht van de Sint in Tilburg liep het opnieuw mis. Tientallen pro-Zwarte Pietdemonstranten werden opgepakt en met de bus naar het politiebureau gebracht. Ze werden opgepakt voor het verstoren van de openbare orde. Volgens een woordvoerder van de politie, omdat ze de confrontatie wilden aangaan met tegenstanders van Zwarte piet.

De anti-Zwarte Pietdemonstranten stopten hun actie dan weer vroegtijdig, omdat ze naar verluidt op een niet-zichtbare plek stonden. Ze mochten demonstreren aan het Stekelenburgplein, maar wilden liever langs de route van de Sint staan.

"Aan kinderen de magie van het feest gunnen"

De politie probeert het kinderfeest in goede banen te leiden, overigens ook in andere Nederlandse steden. In Rotterdam, Eindhoven en Leeuwarden kwam het gisteren tot incidenten tussen voor- en tegenstanders. Amnesty International vindt dat de regering de ongeregeldheden bij de demonstraties moet veroordelen. "Het kabinet moet de bedreigingen en het geweld tegen vreedzame demonstranten scherp veroordelen. In een democratische staat is geen plaats voor eenrichtingsverkeer", meldde de organisatie op Twitter.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus liet weten dat de overtreders niet aan vervolging zullen ontsnappen. Hij ziet de discussie over Zwarte Piet liever niet op de dag van de intocht. Aan kinderen moet de magie van het feest gegund worden, luidt het.

Meest gelezen