Videospeler inladen...

Stuk Brusselse middeleeuwse stadsomwalling ingestort

In het centrum van Brussel is een deeltje van de oude stadsomwalling ingestort. Dat gebeurde aan de Sint-Jorisschool, die op dit ogenblik gerenoveerd wordt. De instorting van de middeleeuwse muur heeft daar allicht mee te maken. Volgens de Brusselse schepen van patrimonium Geoffrey Coomans de Brachène (MR) zal de verantwoordelijke moeten opdraaien voor de herstelling. Het ingestorte deel is 10 meter hoog en 20 meter lang. Het puin ligt op de speelplaats van de school in de Cellebroersstraat.  

Videospeler inladen...

De schepen van patrimonium relativeert het ongeluk. Het gaat om een beperkt stuk muur in de Villersstraat, en herstelling is mogelijk. Maar de instorting toont wel hoe fragiel de 700 jaar oude muren zijn. 

foto Bruzz
Bruzz

In de 19e en 20e eeuw moest de stadswal wijken voor de kleine ringweg. Maar her en der bleef een stuk bewaard, en enkele delen daarvan zijn zichtbaar van op straat, onder meer de Anneessenstoren aan het Sint-Katelijneplein en de Keizerinnenlaan. Elders zitten de resten ingekapseld in bestaande gebouwen, het SAS Radison hotel bij voorbeeld, en café Monk.  

De omwalling was een initiatief van hertog Hendrik 1 van Brabant. Aan 7 grote in- en uitvalswegen verrezen er poorten,  en om de 50 meter verdedigingstorens. De muur was 4 kilometer lang en overbrugde een hoogteverschil van 40 meter. In de 14e eeuw kwam er een tweede ruimere omwalling die de eerste goeddeels nutteloos maakte. De Hallepoort behoort tot de tweede omwalling.   

Meest gelezen