Videospeler inladen...

"Voor zover ik weet geen motie van wantrouwen", zegt May, maar speculeren blijft verwoed doorgaan 

Ze heeft een bewogen week achter de rug, maar de spanning is nog lang niet geweken voor de Britse premier Theresa May. De vraag blijft of ze zal worden afgezet door de harde brexiteers binnen haar Conservatieve Partij. Of er, met andere woorden, een vertrouwensstemming in gang zal worden gezet. "Voor zover ik weet, is dat niet het geval", zei May zelf in een interview met de zender Sky News. Maar de speculaties blijven, stelt Lia van Bekhoven in Londen vast.

Om een vertrouwensstemming in gang te zetten, moet 15 procent van de huidige Conservatieve parlementsfractie, wat vandaag neerkomt op 48 parlementsleden, een "letter of no confidence" indienen tegen May. Zijn er intussen 48 brieven binnengekomen?

"Voor zover ik weet niet", zei May vandaag in een interview met Sky News. Op de BBC-radio werd dat bevestigd door Graham Brady, de voorzitter van het zogenoemde 1922 Committee, dat bevoegd is om de Conservatieve leiderschapsverkiezingen in goede banen te leiden.

Tot dusver hebben ongeveer 20 leden van de Conservatieve Partij publiekelijk gezegd dat ze een brief hebben verstuurd, maar het totale aantal "letters of confidence" is niet bekend. 

Dinsdag motie van wantrouwen?

Daardoor blijft het speculeren verwoed doorgaan. Zowel binnen de Conservatieve Partij als in de media. "Oververhit allemaal", zegt correspondente in Londen Lia van Bekhoven. 

"Er wordt gespeculeerd dat Theresa May misschien morgen, misschien dinsdag, geconfronteerd zal worden met die motie van wantrouwen, omdat dat percentage brieven er ís", zegt Van Bekhoven. Maar ze beklemtoont dat de brexiteers de voorbije dagen al elke dag hebben beweerd dat dat het geval is. "Dat zeiden ze vrijdagochtend, vrijdagavond, gisterochtend, en dat zeggen ze vandaag opnieuw. Maar tot nu toe is daar nog niets van gezien."

"Interessant is dat het goed mogelijk is dat de brexiteers hun hand overspeeld hebben, dat er nog geen sprake is van dat aantal", zegt Van Bekhoven. "Maar bovendien: stel dat er inderdaad in een geheime stemming moet beslist worden of May al dan niet aanblijft, dan vraag ik me af of ze die meerderheid bij elkaar zullen krijgen."

Wat met het brexitakkoord?

Al dat praten over de positie van May mag dan erg spannend zijn, maar het verandert eigenlijk niets aan hoe het nu verder moet met de brexit. "Als ik wegga, zal dat er de onderhandelingen niet makkelijker op maken", zo zei May zelf aan Sky News. 

"Wat voor nieuwe leider er ook zou komen, je verandert daar helemaal niets mee", zegt ook Lia van Bekhoven. "Er zijn inderdaad mensen binnen het kabinet van May die zeggen dat zij het wel opnieuw zullen doen. De Labour-oppositie zegt hetzelfde: geef ons drie maanden, en waar de EU en Londen 2,5 jaar voor nodig hebben, zullen wij anders en beter doen. De fantasten zijn er nog steeds."

Als ik wegga, zal dat er de onderhandelingen niet makkelijker op maken

Theresa May

"Ik denk dat Theresa May er een enorme dobber aan zal krijgen om dit brexitakkoord door de Kamer te krijgen. Dat gaat haar niet lukken." 

Daar ziet het inderdaad naar uit. Niet alleen stapten de voorbije week verscheidene leden uit haar regering op uit onvrede met het akkoord, ook Jeremy Corbyn van oppositiepartij Labour zei vandaag dat zijn partij het akkoord niet zal steunen als het volgende maand wordt voorgelegd in het Britse parlement.  

Terug naar Brussel

Corbyn riep May op om terug naar Brussel te gaan om opnieuw te onderhandelen over het akkoord. Dat gaat May ook doén, zei ze zelf in het interview met Sky News. Ze zal er de "toekomstige relatie" tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie bespreken. "De komende zeven dagen worden cruciaal", zei ze. "Er zijn nog altijd onderhandelingen aan de gang en niets is afgesproken totdat er een afspraak is over alles."

Een tweede referendum over de brexit sloot May bij Sky News opnieuw categoriek uit. Corbyn op zijn beurt noemde dat "een optie voor de toekomst, maar niet voor vandaag". 

De komende zeven dagen zijn cruciaal

Theresa May

Wat als het brexitakkoord van May volgende maand inderdaad niet wordt goedgekeurd? "Dan wordt de kans op een harde brexit groter", loopt Lia van Bekhoven al vooruit op de feiten.

"En dat betekent dat het leger inderdaad noodmaatregelen aan het treffen is, in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat medicijnen en voedsel, die voor een groot deel uit de EU komen, de ziekenhuizen en supermarkten bereiken. Dat zou bij een "no deal" erg moeilijk worden. Volgens onderzoeksrapporten zouden de schappen binnen de twee weken leeg zijn. Dus je kunt je voorstellen dat dat zou leiden tot rellen op straat, en dat de politie de hulp van het leger nodig zou kunnen hebben. Dit zijn de voorbereidingen, dit is de realiteit van een "no deal"."

Onverstoorbaar?

Hoe tumultueus de toestand ook is, de Britse premier blijft er voorlopig haar onverstoorbare zelf bij, of die indruk geeft ze althans in interviews. Toch heeft de voorbije week er wel ingehakt, zei ze in een interview met de krant The Daily Mail. En misschien nog wel meer bij haar man Philip. Die wierp zich op als haar rots in de branding, zo vertrouwde ze de krant toe.

Of ik heb kunnen slapen? Dat hangt af van de whisky

Theresa May

's Avonds wachtte hij haar op met whisky -Welshe, maar ik drink ook Schotse, hoor"- en oer-Britse "beans on toast". Of de premier de voorbije nachten goed heeft geslapen? "Dat hangt af van hoe sterk de whisky is, of van hoeveel Philip me heeft ingeschonken."

Herbekijk hieronder het intervieuw met Lia van Bekhoven in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen